17 Word uputstava za početnike

Microsoft Word je najkorišćeniji program za obradu teksta. Pruža mnoštvo naprednih funkcionalnosti, pa je potrebno dosta vremena da se sve savlada.

Za početnike smo spremili sedamnaest različitih saveta za rad sa osnovnim funkcionalnostima. Naravno, verujemo da će trikovi biti od koristi i naprednim korisnicima. Uputstva bi trebalo da važe za sve verzije Worda 2003 – 2016.

1)      Formatiranje teksta

formatiranje teksta

Prva i osnovna stvar kojom treba da ovladate prilikom unošenja i obrade teksa je njegovo oblikovanje, odnosno formatiranje. Možete da mu menjate veličinu, font, boju, izgled, da ga podvlačite, podebljavate itd. Za sve to služe dugmići za oblikovanje koje vidite na slici.

2) Zaokvirite odeljak

ubacite ivice u odeljak

Ako želimo da uokvirimo odeljak ili da ubacimo levu, desnu ili gornju ivicu, koristimo ikonicu sa gornje slike. Prethodno treba da selektujemo tekst koji uokvirujemo.

3)  Ubacite vodeni žig

vodeni zig word

Vodeni žig je koristan kada želimo da na pozadini svake stranice imamo neko obaveštenje ili sprečimo neovlašćeno kopiranje dokumenta. Na primer, možete da stavite ime autora ili reči: poverljivo, zabranjeno kopiranje ili slično. Potrebno je da odete u sekciju Design (Raspored na stranici), pa na opciju Watermark (Vodeni žig), pa na opciju Custom Watermark (Prilagođeni vodeni žig). Sada ukucajte tačno poruku koju želite da piše na žigu, na primer Poverljivo.

4) Ubacite sadržaj u Word

Word omogućava da ubacite sadržaj jednim potezom, i automatski ga ažurirate kako ukucavate tekst, i o tome možete čitati u našem prethodnom članku.

5) Ubacite naslovnu stranicu

naslovna stranica

Odabirom Insert – Pages  – Cover page iliti Umetanje – Stranice – Naslovna stranica, ubacujemo naslovnu stranicu, koja sadrža naslov dokumenta, ime autora i slično.

6)  Ubacivanje tabela

Sa tabelema možete raditi i u Wordu, premda je Excel pogodniji za tako nešto.

insert tabelu u wordu
umetni tabelu word

 Tabelu možemo da nacrtamo, umetnemo ili nalepimo iz drugog dokumenta.

7) Izmenite stil tabele

stil tabele word

Umesto dosadnog crno-belog izgleda tabele, možemo da koristimo neki od postojećih stilova ili napraviti sopstveni. Potrebno je samo da selektujete tabelu kako bi se pojavili stilovi u gornjem meniju, pa da odaberete onaj koji vam odgovara.

8) Dijagrami i grafikoni

umetni grafikone

Dijagrami i grafikoni pomažu da bolje ilustrujemo tekst i grafički prikažemo ono što želimo da kažemo. Nalaze se u meniju Insert ili Umetni.

9) Numerišite stranice

Nekada želimo da nam u dokumentu budu vidljivi brojevi stranica ili obrnuto. Možemo podesiti i od koje stranice kreće numeracija, da li će brojevi nalaziti u zaglavlju ili podnožju itd. To se sve radi u meniju Insert – Page number ili Umetni – broj stranice.

umetni broj stranice u wordu
ubaci broj stranice

10) Specijalni simboli

ubaciti simbol u wordu

Ako su nam potrebni simboli kojih nema na tastaturi, potrebno je da odemo u Insert (Umetni) – Simbol.

11) Podesite margine ili položaj teksta

promeni raspored stranice word

Položaj teksta ili stranice, kao i raspored kolona menjamo u meniju Page Layout (Raspored na stranici).

12) Ubacite fusnote

Fusnote se koriste za pojašnjavanje dela u tekstu, ili čak za citiranje i navođenje referenci. Ubacujemo ih iz Insert (Umetni) menija.

13) Snimite Word kao PDF

sacuvati kao pdf format

U novijim verzijama Word dokument može da se direktno snimi u PDF format. Otvorite Save As (Sačuvaj kao) meni i u padajućem meniju izaberite PDF kao izlazni format.

14) Pretvorite tekst u tabelu

Već smo pisali o načinu kako možete da pretvorite tekst u tabelu i obrnuto.

15) Uslikajte ekran

ubaci screenshot word

Ako pravimo tutorijale ili ilustrujemo rad nečega na računaru, ne moramo da koristimo specijalne programe, već sliku sa ekrana možemo ubaciti direktno iz Worda, pomoću opcije Insert – Screenshot ili Umetni – Snimak ekrana.

16) Ubaciti jednačinu u Word

U Word možemo ubacivati i jednačine, o čemu takođe možete čitati u našem prethodnom članku

17) Ubacite komentare

umetnuti komentar u dokument

Komentari mogu da  služe kao podsetnici za nas ili savet za druge saradnike.  Ubacujemo ih iz Review – Comment ili Redigovanje – Novi komentar menija. Ranije smo već pisali o tome kako možete da obrišete komentare iz Worda.

Pogledaj još

Slicer – modul za lepše filtriranje podataka u Excel tabelama

Svi znamo za filtere u Excelu. Ipak postoji jedan lepši način da ih koristimo. Pogledajte …