Pretraživač Creative Commons materijala

Kao što već verovatno znate, ne možemo sa interneta slobodno preuzeti bilo koju sliku, pesmu ili video, jer tako možda narušavamo nečija autorska prava.

Ako ne možemo da platimo za korišćenje nečijeg autorskog dela, treba da pronađemo materijale koji imaju CC licencu. Skraćenica CC (Creative Commons) označava tuđa dela koja možemo da koristimo besplatno, uz određena ograničenja, koja zavise od tipa licence (ceo spisak možete proučiti ovde). Vidite da postoji čak i licenca koja daje pravo korišćenja u komercijalne svrhe, što je odlično za siromašne umetnike.

Elem, potragu za fajlovima takvog tipa je najbolje započeti od nekog specijalizovanog pretraživača. Baš takav se nalazi na sajtu creative commonsa.

trazi cc licence

Postoji i na srpskom i na engleskom jeziku.

pretraga slobodnih dela krijejtiv komons

Dakle, potrebno je samo da ukucate ključnu reč i potom odaberete pretraživač. Preporučujemo da za svaku sliku, pesmu ili video koji želite da koristite pažljivo proučite tekst licence. To radite tako što ispod svakog materijala potražite Attribution. Uglavnom je samo potrebno da u radu u kome koristite delo postavite link do originalnog fajla ili navedete ime pravog autora.

some rights reserved autorska licenca

Pored ovog pretraživača pregledajte naše članke na temu sajtova sa besplatnih fotografijama i muzikom za slobodnu upotrebu. Tamo ima još ideja za potragu.

Pogledaj još

Istorija verzija u Excelu u OneDrive-u ili SharePointu

Ukoliko koristite Excel onlajn, treba da znate da tamo postoji i istorija verzija za svaki …