Početna / E-marketing / Kako dodati Google analitu na sajt radi praćenja posećenosti?

Kako dodati Google analitu na sajt radi praćenja posećenosti?

Svaki vlasnik bloga ili sajta treba da ima uvid u broj posetilaca i njihovo ponašanje. Najbolji servis za tako nešto je Google Analytics (Gugl analitika). Besplatan je i dostupan svakom. Pruža podatke o broju posetilaca, stranice koje su posećivali, odakle su došli i slično. Naravno, postoje i drugi alati za tu svrhu o kojima smo pisali, ali je Gugl analitka zasigurno najbolja.

Danas ćemo vam pokazati kako da vi ubacite Google analitiku na svoj sajt.

1)      Google nalog

Najpre je potrebno da imate svoj Google nalog.

2)     Izmena HTML koda

Druga bitna stvar  je da imate pristup HTML kodu sajta i da možete da ga menjate. Neki besplatni servisi za blogovanje, kao što je na primer WordPress.com, ne omogućavaju korisnicima da direktno pristupaju HTML kodu, pa oni ne mogu da koriste Gugl analitiku.

edit html on blogger

Na Blogeru, Tumblru i WordPress blogovima koji su hostovani kod drugih provajdera nema takvih prepreka

3) Dolazak do koda

Idite na sajt Gugl analitike i ulogujete sa parametrima svog Gmail naloga. Nakon toga kliknite na Sign Up.

Sada treba da odredite da li želite da pratite posete na sajtu ili mobilnoj aplikaciji, kao i da li želite klasičnu verziju analitike ili univerzalnu. Preporučujemo univerzalnu, mada je ona još u beta verziji, ali će polako sva Google ažuriranje da uključuju univerzalnu analitiku.

univerzalna gugl analitika

U dnu je potrebno da ubacite url adresu svog sajta, ime i druge podatke. Kada ubacujete sajt, vodite racuna da stavite pravu adresu, jer Google sajtove sa ili bez www adrese gleda drugačije.

kdo za analitiku gugl

Sada kliknite Get Tracking ID i dobićete glavni kod.

kod za instalaciju gugl analitika

4)      Ubacivanje koda

U narednom koraku treba da iskopirate ceo dobijeni kod u HTML svog sajta ili bloga iznad </head> taga, kao što vidite na slici.

ubacivanje koda gugl analitika

Sačuvajte promene i to je to, sada ćete moći da pratite posete. U sekciji Admin – Property – Tracking Info iliti Administrator – Podešavanja proizvoda – Informacije za praćenje, moći ćete da vidite da li je kod pravilno instaliran ili ne.

Napominjemo da ovo nije jedini način za instalaciju Gugl analitike. U nekim temama već imate sve podešeno, pa je samo potrebno da unesete svoj ID praćenja (Tracking ID), koji se takođe nalazi u sekciji Admin – Property za svaki sajt koji ste dodali. Svaki put kada promenite temu ili vršite izmene na sajtu, verovatno morate i ponovo da ubacite kod, pošto se ceo HTML promenio.

Na kraju, dodajemo da ovakvo praćenje poseta daje samo osnovne informacije o posetama. Za svaku napredniju analizu, potrebno je da se vrše izmene u kodu, ali o tome ćemo u nekim od narednih članaka.

Pogledaj još

Segmentacija posetilaca sa mobilnih uređaja u Gugl analitici

Pročitajte kako segmentirati posetioce sa mobilnih uređaja u Gugl analitici.