Pratite posećenost veb-sajta pomoću Google analitike

Najbolji servis za praćenje poseta na sajtu je Google Analytics (Gugl analitika). Besplatan je i dostupan svakom. Pruža podatke o broju posetilaca, stranice koje su posećivali, odakle su došli i mnoge druge detalje. Možete da pravite raznorazne izveštaje, pratite trendove i vršite eksperimente.

Pokazaćemo kako da je primenite na svoj sajt.

1)      Google nalog

Najpre je potrebno da imate svoj Google nalog.

2)     Izmena HTML koda

Druga bitna stvar  je da imate pristup HTML kodu sajta i da možete da ga menjate. Neki besplatni servisi za blogovanje, kao što je na primer WordPress.com, ne omogućavaju korisnicima da direktno pristupaju HTML kodu. U tom slučaju ne možete da koristite analitiku.

edit html on blogger

Na Blogeru i WordPress blogovima koji su hostovani kod drugih provajdera nema takvih prepreka

3) Dolazak do koda

Ulogujte sa na sajt Gugl analitike.

Kliknite na Započni merenje, date ime svom nalogu i potom odaberete da li želite da pratite posete na sajtu ili mobilnoj aplikaciji.

Potom treba da unesete adresu sajta, ime i druge podatke. Stavite tačnu adresu sajta, jer Google sajtove sa ili bez www protokola gleda drugačije.

kdo za analitiku gugl

Sada kliknite Get Tracking ID i dobićete glavni kod.

kod za instalaciju gugl analitika

4)      Ubacivanje koda

U narednom koraku treba da iskopirate dobijeni kod u HTML sekciju svog sajta iznad </head> taga, kao što vidite na slici.

ubacivanje koda gugl analitika

Sačuvajte promene i to je to, sada ćete moći da pratite posete i pravite izveštaje. U sekciji Administrator – Informacije za praćenje, moći ćete da vidite da li je kod pravilno instaliran ili ne.

Napominjemo da ovo nije jedini način za instalaciju Gugl analitike. U nekim temama za WordPress već imate sve podešeno, pa je samo potrebno da unesete svoj ID praćenja (Tracking ID), koji se takođe nalazi u sekciji Admin – Property za svaki sajt koji ste dodali.

Svaki put kada promenite temu ili promenite glavni kod na sajtu, morate ponovo da ubacite praćenje analitike.

Na kraju, dodajemo da ovakvo praćenje poseta daje samo osnovne informacije o posetama. Za svaku napredniju analizu, potrebno je da se vrše izmene u kodu, ali o tome ćemo u nekim od narednih članaka.

Pogledaj još

Kako da stare članke konvertujete u gutenberg blokove (WordPress)?

Ako ste se već navikli na blokove u WordPressu, pa vam izmene starih članak predstavlja …