Kako kucati matematičke jednačine u dokumentima?

U nekim slučajevima nam, prilikom obrade teksta i kucanja dokumenata, može zatrebati da ukucamo određenu matematičku formulu. Tada shvatamo da na našoj tastaturi ne postoje simboli koji bi mogli adekvatno prikazati  razlomke, korene, stepene, integrale, matrice  i druge matematičke operacije. Napredni korisnici u te svrhe koriste komplikovanije alatke, kao što je LaTex, ali za sve ostale korisnike su sasvim dovoljne opcije koje postoje u Wordu ili LibreOfisu.

1)      Matematičke jednačine u Wordu

U Wordu je potrebno da, kada želimo da ubacimo određenu formulu ili jednačinu, kliknemo na Insert –  Equation iliti na Umetanje – Jednačina.

jednacine word srpski

jednacine word engleski

Potom odaberemo vrstu jednačine koja nam je potrebna. U gornjem meniju  će se pojavi alatke, koje omogućavaju da veoma lako ukucavamo bilo koje jednačine.

alatke za jednacine

Postoji skraćena metoda, ako su nam samo potrebni stepeni ili umanjena slova. Onda ne moramo da pokrećemo meni već sve radimo iz menija za kucanje.

JEDNACINE U DOKUMENTIMA

2)      Libreofis Writer

LibreOfis smo već predstavljali, kao jednu od najboljih besplatnih zamena za Microsoft Office. I kod njih je moguće kucati jednačine, ali je procedura malo drugačija. Dakle, treba kliknuti na Insert – Object – Formula.

libreofis jednacine engleski

U verziji na srpskom jeziku biramo Umetni – Objekat – Formula.

libreofis srpski formula

Sada će nam se pojaviti  meni Elements, koji pomaže da unesemo formulu. Potreno je samo da odaberemo vrstu formule koja nam treba i zamenimo znakove u zagradi  (upitnik i ostalo) brojem koji nam treba.

kucanje formula u librefisu

Na kraju napominjemo da vam navedene funkcionalnosti služe samo za ukucavanje jednačina, ne i za njihovo računanje i rešavanje.

Pogledaj još

Slicer – modul za lepše filtriranje podataka u Excel tabelama

Svi znamo za filtere u Excelu. Ipak postoji jedan lepši način da ih koristimo. Pogledajte …