Kako lakše čitati na ekranu računara?

citanje na ekranu

Sigurno ste i sami iskusili da čitanje na papiru i ekranu ne pruža isti ugođaj. Kod kratkih tekstova razlika i nije mnogo vidljiva, ali retko ko uživa u čitanju knjiga i dugačkih tekstova na računaru. Javlja se umor očiju, nemogućnost koncentracije i teškoća pamćenja. Naučna istraživanje pokazala su da je kvalitet čitanja na računarima, tabletima i e-čitačima lošije od onog na papiru. Ljudi koji čitaju elektronski materijal manje razumeju sadržaj i slabije pamte ono što su pročitali. Sve se to tumači činjenicom da je ljudskom mozgu lakše da se fokusira na papir, umesto na ekran.

Nažalost, nismo uvek u situaciji da odštampamo ono što čitamo, pa moramo da čitamo sa ekrana. Kako da bolje čitate?

1)      Prilagodite osvetljenost ekrana

Pravilna osvetljenost čuda čini, jer umanjuje pritisak na oči. Najbolje osvetljenost je ona koja odgovara trenutnoj osvetljenosti prostorije ili dnevnom svetlu. Na primer, ako je trenutno mrak, najbolje je i da ekran bude slabije osvetljen i obrnuto. Već smo pisali o programu Flux, koji automatski prilagođava osvetljenost ekrana kompjutera dnevnoj svetlosti.

2)      Prilagodite veličinu slova

Veća slova umanjuju stres na oči i pomažu da se bolje skoncentrišemo. Skoro svaki čitač podržava opciju povećanja slova, samo je potrebno da potražite opciju Font – Size, ili View kako bi prilagodili veličinu. Na svom brauzeru (Chrome ili Mozila) je potrebno da pritisnete CTRL i + ili CTRL i -, kako bi zumirali tekst.

 3)      Uklonite nepotrebne detalje/ Čitajte preko celog ekrana

Ako je u pitanju knjiga ili neki dokument, odličan trik predstavlja čitanje preko celog ekrana (Full Screen View). Garantujemo da ćete se tako lakše skoncentrisati. Potrebno je samo da odete u program koji trenutno koristite, pronađete opciju Prikaz (View) u glavnom meniju i odaberete prikaz preko celog ekrana (Full Screen View).

full screen view

U slučaju da ne umete da se iz takvog prikaza vratite na normalan, kliknite na dugme Esc na tastaturi.

 4)      Ugasite sve ostale aplikacije dok čitate

Najveća poteškoća kod čitanja na računaru je postojanje velikog broja stvari koje mogu da nam odvuku pažnju. Samo najdisciplinovaniji i najorganizovaniji nemaju problema sa tim. Nova elektronska pošta, poruka preko ćaskanja, drugi otvoreni programi čine da nam usredsređenost bude izuzetno niska. Zato ugasite sve ostale programe. Nemojte ih paliti dok ne završite ono na čemu trenutno radite.

5)      Pravite beleške, podvlačite, kopirajte

Mogućnost podvlačenje teksta u raznim bojama, ubacivanje komentara, kopiranje i menjanje prednost su elektronskih tekstova. Stoga ih iskoristite do maksimuma. Već smo pisali kako da na primeru Adobe PDF čitača podvlačite tekst i ubacujete komentare, ali to sve možete raditi i u drugim čitačima, na primer Foxitu. Isto tako je korisno znati kako da zapamtite gde ste stali dok čitate PDF dokument. Imajte u vidu da će sve podvučeno biti vidljivo samo u onom programu u kome vršite izmene. Na primer, tekst podvučen u Adobe čitaču neće biti vidljiv u Foxitu i obrnuto.

Pogledaj još

Poznati alati za etičko hakovanje

Već smo govorili o etičkim hakerima , a danas vas upoznajemo sa nekim od alata …