Početna / Korisni Programi / F.lux program koji podešava osvetljenost ekrana u zavisnosti od doba dana

F.lux program koji podešava osvetljenost ekrana u zavisnosti od doba dana

Vlada mišljenje da preteran boravak za računarom može da ošteti vid. Premda naučnici nemaju usaglašena mišljenja po tom pitanju, nesumnjivo je da višečasovno gledanje u ekran dovodi do zamora očiju. Svako ko dugo radi na računaru je to iskusio.

Osim čestih pauza,  preporučuje se i promena osvetljenosti računara u skladu sa dnevnim svetlom. Tako će se oči manje zamarati. Na primer, ako je napolju već krenuo da pada mrak, naše se oči  prilagođavaju spoljašnjosti. Zato tada postaju posebno osetljive na blještanje ekrana. Naravno, ovo zavisi od osobe do osobe. Postoje osobe koje provode sate za računarom, navikli su i ništa im ne smeta. Za sve ostale danas smo predstavljamo popularan alat koji usklađuje osvetljenost računara sa dnevnim svetlom.

Program se zove F.lux i može se skinuti sa ovog linka: http://stereopsis.com/flux/.

Nama jer pri instalaciji na Windows 64-bitnom sistemu prijavio neku grešku, ali nakon klika na Ignore, sve se intaliralo i radi kako treba. Na ostalim sistemima sve takođe dobro radi.

Program nakon otvaranja možete naći u  Taskbar-u.

Nije potrebno da išta radite, program će automatski regustrovati vašu vremensku zonu i prilagoditi podešavanja. Kliknite desnim dugmetom miša, pa odaberite opciju Preview da vidite kako će da izgleda osvetljenost tokom 24h.

Levim klikom na ikonicu ulazite u dodatna podešavanja.

Neki korisnici su toliko navikli na program da više ne mogu da rade bez njega. Drugi ga, s druge strane, ne smatraju korisnim. Isprobajte i vi pa nam javite iskustva. Po potrebi ga uvek možete isključiti.

Pogledaj još

Tri načina da pratite izmene dokumenata u Gugl disku

Omogućava da uređujete određeni dokument bez ikakvog brisanja teksta, već se vidi i stara i nova verzija. Posle toga, vi ili neko drugi odlučujete koju da prihvatite. Funkcionalnost praćenja promena uglavnom koristimo kada želimo da kontrolišemo nečiji rad ili da nekom nešto objasnimo.