F.lux podešava osvetljenost ekrana i smanjuje zamor i opterećenje očiju

Vlada mišljenje da preteran boravak za računarom može da ošteti vid. Premda naučnici nemaju usaglašena mišljenja po tom pitanju, nesumnjivo je da višečasovno gledanje u ekran dovodi do zamora očiju. To je iskusio svako ko radi za računarom.

Osim čestih pauza,  preporučuje se i promena osvetljenosti računara u skladu sa dnevnim svetlom. Tako će se oči manje zamarati. Na primer, ako je napolju već krenuo da pada mrak, naše se oči  prilagođavaju spoljašnjosti. Zato tada postaju posebno osetljive na blještanje ekrana. Naravno, ovo zavisi od osobe do osobe. Postoje osobe koje provode sate za računarom, navikli su i ništa im ne smeta. Za sve ostale danas smo predstavljamo popularan alat koji usklađuje osvetljenost računara sa dnevnim svetlom.

Program se zove F.lux i može se skinuti sa ovog linka: https://justgetflux.com/.

Posle instalacije program možete naći u  taskbaru.

Program će od vas najpre zatražiti da mu date lokaciju na kojoj se nalazite, ime grada ili područja, kako bi u odnosu na vremensku zonu prilagodio boje na ekranu.

Lokaciju uvek možete i sami da promenite.

Ali, ne morate se oslanjati na njihova podrazumevana podešavanja. Isprobajte dostupne filtere i boje.

Neki korisnici su toliko navikli na program da više ne mogu da rade bez njega. Drugi ga, s druge strane, ne smatraju korisnim. Isprobajte i vi pa nam javite iskustva. Po potrebi ga uvek možete isključiti.

Pogledaj još

Besplatne zamene za Excel

Ako vam je potreban program za analizu i čuvanje podataka, ne morate da koristite Excel. …