Početna / Korisni Programi / Saveti za korišćenje Adobe PDF čitača

Saveti za korišćenje Adobe PDF čitača

Adobe PDF čitač je najkorišćeniji program koji otvara PDF fajlove. Drugi PDF čitači, kao što su Sumatra, Foxit  itd, iako su možda i funkcionalniji, nisu uspeli da ugroze dominaciju Adobe PDF čitača. Danas ćemo vam opisati nekoliko saveta za što potpunije korišćenje ovog programa.

1. Otvorite isti dokument dva puta

 

Ako radite na obimnom dokumentu i istovremeno su vam potrebni podaci sa početka i sredine dokumenta, pa umesto da stalno skrolujete gore dole po stranicama možete otvoriti isto dokument u dva prozora. Ova mogućnost postoji i u drugim programima, ali ne postoji i u svim PDF čitačima pa je stoga pominjemo.

2. Podvucite tekst raznim bojama

 

Ako želite da se kasnije vratite na određene delove teksta ili da bolje učite možete podvlačiti tekst u svom PDF-u. Napomenućemo da tekst možete podvlačiti samo u običnim PDF dokumentima, ali ne i u skeniranim.

Prvo je potrebno da kliknete na ikonicu olovke koju vidite na gornjoj slici. Potom selektujete željeni tekst koji će, po početnim podešavanjima, biti obeležen u žuto. Ako želite da koristite više boja ili da promenite boju kliknite desnim dugmetom miša na obeleženi tekst pa potom na Properties.

Potom će vam se ukazati opcije za menjanje boje i tu izaberite željenu boju.

Jednom promenjenu  boju možete da zapamtite kao podrazumevajuću boju ako odaberete opciju Make Current Properties Default.

Ako želite da obrišete selekciju teksta, ponovotite desni klik mišem,  pa izaberite polje Delete ili možete i samo pritisnuti Delete dugme na svojoj tastaturi.

3. Ubacite komentare

 
Ako želite da ubacite sopstvene komentare na određene delove teksta, bilo za sebe bilo da želite da ih pošaljete nekom drugom, to možete uraditi ako kliknete na ikonicu oblačića kao na donjoj slici. Potom kliknite u željeni deo teksta gde želite da ubacite komentar i ukazaće vam se polja za komentarisanje.

Na isti način kao u prethodnom primeru kliknite desnim dugmetom miša  na oblačić i odaberite Properties.

Ukazaće vam se mnoštvo opcija za podešavanje izgleda i boje oblačića.

Brisanje vršite isto kao u prethodnom primeru, desni klik pa Delete.

4. Ubacite potpis

 

Ako imate skeniran potpis možete ga ubaciti u PDF fajl. Kliknite na Sign, odaberite sliku potpisa sa svog računara i potom je postavite na PDF.

Na kraju ćemo napomenuti da, ako ste izvršili određene promene na dokumentu, morate da ih snimite. Kada budete želeli da ugasite dokument pojaviće se pitanje da li želite da sačuvate izmene, pa je potrebno da to potvrdite, odnosno da kliknete na Yes. Sve izmene su vidljive isključivo u Adobe PDF čitaču. Drugi čitači ih neće registrovati.

Pogledaj još

Kako smanjiti veličinu dokumenta u PDF formatu?

Veb aplikacija za kompresovanje PDF dokumenata bez gubitka kvaliteta.