Najbolje alatke za izradu umnih mapa

Mentalne (misaone, umne) mape omogućavaju da vizuelizujemo i grafički predstavimo misli i ideje. Mozak bolje usvaja i povezuje informacije ako su one prezentovane u vidu mentalnih mapa, pa su one omiljene kod predavača i studenata.

1) Freeplane

FreePlane je odličan program koji nudi dosta naprednih mogućnosti kod kreiranja umnih mapa. Kao što vidite na slici mogućnosti su neograničene.

freeplane mentalne mape

Nove čvorove na mapi dodajete tako što kliknete na Uredi – Novi čvor.

Možete im menjati oblik, boju , veličinu i položaj. Rad snimate tako što odete na Datoteka – Izvezi (Export) i ponuđeni formati su .jpg, .xml i još neki drugi.

Interfejs nije mnogo intuitivan i to je najglavniji razlog zašto vam se možda i ne svidi.

2) Freemind

Za rad ovog programa je potrebno da imate najnoviju verziju Jave. Vizuelno je lošiji od prethodnog programa, ali pruža dosta naprednih funkcionalnosti.

freemind mape upa

Kliknite na File – Export da sačuvate mapu, i za snimanje je ponuđen veliki izbor formata.

export mape

3) Coggle

Možete da ga koristite u gugl hromu (google chrome). Odista je odličan, ali možete da pravite samo jedan dijagram jer za više njih morate da platite. Ipak i taj jedan se isplati jer se alat lako koristi i dobro izgleda.

 

4) Bubbl

Veb aplikacija o kojoj smo već pisali. Ništa ne košta, a zaista je odličnog kvaliteta i lako se savladava. Napravljene mape možemo da izvezemo na računar.

5) Mind42

Besplatna veb alatka. Potrebno je da napravite nalog kako bi mogli da je koristite. Nema ograničenja u pogledu korišćenja, ali ne pruža velika fleksibilnost, kao neki drugi alati.

6) SimpleMind za Android

Aplikacija za android. Nije napredna kao prethodni alati, ali zaista dobro izgleda i lako se savladava. Mapu možemo da podesimo baš kako nama odgovara.

7) Mindmup

Veb alatka koju smo već predstavljali. Zaista je izuzetan, ali, nažalost, ima neka ograničenja u pogledu veličine mape koju možete da izvezete.

Pogledaj još

Besplatne zamene za Excel

Ako vam je potreban program za analizu i čuvanje podataka, ne morate da koristite Excel. …