Kako da otvorite oštećeni Word, Excel ili drugi dokument?

Excel, Word ili PowerPoint dokumenti mogu da se oštete u neprestanim presnimavanjima, prebacivanjima na drugi računar i slično. Kad god pokušamo da ih otvorimo dobijemo upozorenje da je sadržaj  oštećen (corrupted). Uzroci su raznorazni. Na primer, čudni simboli u tekst, poremećeno formatiranje i slično.

Šta raditi kada datoteka neće da se otvori?

Pokazaćemo dva moguća rešenja. Ne garantujemo da će uspeti, ali ne košta da probate.

1)      Popravka

 Potrebno je da odete na Open (Otvori) meni. Kada se otvori prozor za otvaranje,  potražite dokument koji želite da otvorite, otvorite meni kod dugmeta Open  i izaberite opciju Open&Rеpair (Otvori i popravi).

open and repair

Sada će vas program upitati da li želite da popravite dokument ili izvučete podatke. Najpre izaberite popravku, pa ako to ne uspe izvucite podatke koji se mogu spasiti.

osteceni office podaci povracaj

2)      Otvorite dokument u drugom programu

Ako ne uspe popravka u Office  probajte da otvorite problematičnu datoteku u drugom programu. Ponuđene alternative su Kingsoft Office, Free Office, LibreOffice, Google dokumenti (bez instalacije), Microsoft Word online (bez instalacije), ali, probajte bilo koji program koji radi sa tim datotekama. Ni ovde nema garancije, ali , eto, nekada može uspeti.

Pogledaj još

Slicer – modul za lepše filtriranje podataka u Excel tabelama

Svi znamo za filtere u Excelu. Ipak postoji jedan lepši način da ih koristimo. Pogledajte …