Jednostavan onlajn alat za pravljenje misaonih mapa – MindMup

Umne mape su odlična stvar. Omogućavaju da bolje predstavimo određenu ideju ili koncept. Često ih koriste predavači i nastavnici, ali i analitičari i novinari. Postoji mnogo alata za izradu misaonih mapa, neki su manje a neki više teški. Već smo pisali o Bubble.us i nekim programima za umne mape, a danas predstavljamo  MindMup.

umna mapa

MindMup ne zahteva da se logujete. Odmah možete početi sa radom. Kada prvi put posetite sajt ukazaće vam se četiri prozora. Odaberete Start new map i možete početi.

onlajn misaone mape

Sa desne strane ili u meniju Edit, vidite sva podešavanja za izradu mape. Možete da dodajete grane i čvorove nižeg (child),  višeg (parent) ili istog (sibling) nivoa. Kliknete dvaputa unutar grane da unesete tekst.  Svakom čvoru možete menjati boju, kako ih lakše razlikovali.

izmena cvorova i grana

Nažalost nije moguće da menjamo oblik pojedinim čvorovima.

Na kraju, kada završimo sa radom, možemo da snimimo novu mapu na računar, klikom na Export, kao na slici.

izvesti novu mapu

Ponuđeni formatu su slike, ali možete skinuti i mapu u PDF ili FreeMind formatu (što je još jedan odličan besplatan program za izradu mapa).

Sve u svemu, alat je veoma jednostavan i lep. Nema mnogo naprednih funkcija, ali za povremenu upotrebu to nam nije ni potrebno i može samo da nas zbuni.

Pogledaj još

Kako naručiti robu sa Aliekspresa (Aliexpress)?

Aliekspres je vebsajt na kome prodavci iz Kine prodaju robu kupcima širom sveta. Naširoko je …