Segmentacija posetilaca sa mobilnih uređaja u Gugl analitici

Znamo da je segmentacija jedan od najvažnijih aspekata svake analize podataka. Segmentacijom grupišemo naš predmet posmatranja u razlitiče grupe, na osnovu neke zajedničke karakteristike za koju  smatramo da je bitna za našu analizu. Na primer, grupišemo korisnike u decu i odrasle, žene i muškarce, strance i domaće, jer se te grupacije različito ponašaju u pogledu korišćenja našeg proizvoda ili usluge.

Kada govorimo o posetiocima sajta, postoje različite segmentacije, a jedna od najčešćih je segmentacija na posetioce koji nam  dolaze sa stonih uređaja (računara, laptopova…) i one koji nam dolaze sa mobilnih telefona ili tableta. Ovih drugih ima sve više i više, jer svi znamo da se iz meseca u mesec povećava broj aktivnih korisnika pametnih uređaja.

 Međutim, opšti trendovi može ne važe za vaš sajt i stoga je bitno to ispitati. Podelom posetilaca na one koji dolaze sa mobilnih naspram stonih uređaja, možemo da analiziramo kako se koja grupa ponaša. Na primer, možda mobilni posetioci odmah napuste vaš sajt, a možda se sadrže duže. Možda su lojalniji posetioci, a možda i nisu.

Pokazaćemo vam tri načina kako da analizirate posetioce sa mobilnih uređaja u Gugl analitici.

1) Publika 

posetioci sa mobilnih uredjaja

Sekcija Publika (Audience) omogućava da vidite sa kojih uređaja dolaze vaši posetioci, koliko ih ima, kao i  da primenjujete druge načine analize. Eto, kod nas, na primer, ima dosta posetilaca sa Apple-ovih mobilnih uređaja, iako nemamo nijedan članak za tu kategoriju korisnika, pa nam je to možda znak da počnemo da pišemo nešto i na tu temu.

 2) Segmenti za poređenje

Segmenti u Gugl analitici omogućavaju poređenje različitih grupacija posetilaca. Postoje segmenti koje sami pravimo, i segmenti koji su već ugrađeni. Jedan od postojećih ugrađenih segmenata su posetioci sa mobilnih i tablet uređaja.

 dodaj segment u gugl analitiku

Kliknete na dodaj segment i onda štiklirate sve segmente koje želite da poredite. Kao što vidite, imate segmente za razne vrste posetioca sa mobilnih uređaja, bilo da su to tableti, stoni računari, telefoni itd.

 segment posetioci sa mobilnih uredjaja

Segmenti su dobri za poređenje različitih pokazatelja po grupama i tokom vremena. Na primer, kod nas posetioci sa mobilnih uređaja se sadrže duže, ali otvore manje stranica, i uzrok toga treba ispitati.

 pokazatelji za poredjenje segmenata

3) Filteri za mobilne korisnike

 Filteri su prilično moćna stvar u analizi i ne koriste se za povremene analize, već za stalnu analizu. Pomoću filtera, posmatrate samo onaj deo posetilaca koji želite, a sve ostale ne vidite. Veoma je bitno da filter primenite na novi, a ne postojeći profil u analitici. Nije moguće da vršite poređenja, već tu grupu analizirate samu za sebe.

Idete u administratorsku sekciju, i napravite novi Prikaz (View).

napraviti novi profil u analitici

Potom u novom prikazu idite na Filtere. Nakon toga, u sekciji polja za filter odaberite Mobilni uređaji i ukucajte yes kao regularni izraz. Tu je takođe i filter Tablet uređaji, ali njego dodajte u novom prikazu.

filteri u gugl analitici

polje za filter analitika

Sada će se u novom prikazu prikazivati isključivo posete sa mobilnih uređaja i ništa više. Zato nemojte da primenjujete filtere, ako vam nisu neophodni za analizu, kako ne bi gomilali prikaze bespotrebno.

Pogledaj još

Kako da stare članke konvertujete u gutenberg blokove (WordPress)?

Ako ste se već navikli na blokove u WordPressu, pa vam izmene starih članak predstavlja …