Saveti za bolje formatiranje u Wordu

Možemo da izgubimo dosta vremena  pokušavajući da dokument u Wordu dobije izgled koji želimo. Naredni saveti će vam pomoći da ubrzate vreme provedeno u oblikovanju svog dokumenta.

 Prikaz primenjenog oblikovanja

Svako ko je radio u Wordu zna da taj program ponekada može da bude poprilično tvrdoglav. Ma šta god radili, slova u jednom paragrafu se ponašaju na jedan način, dok se u drugom ponašaju na sasvim drugačiji način. Najjednostavniji način da ispitamo u čemu je problem je da otkrijemo formatiranje, to jest, da za selektovani deo teksta vidimo celokupno formatiranje.

Selektuje odeljak koji želite da ispitate i pritisnite istovremeno na tastaturi SHIFT + F1. Sada će se sa desne strane otvoriti novi panel, u kome će biti izlistana sva formatiranja.

razotkrij formatiranje

srpska verzija

Pored toga, možete da štiklirate opciju za upoređivanje oblikovanja dva paragrafa, pa da potom dobijete sve razlike u formatiranju dva odeljka. Na taj način možete lako saznati zašto se jedan paragraf ponaša drugačije od drugog.

razlika u formatiranju izmedju dva odeljka

Sva ta podešavanja možete lako i da izmenite, tako što kliknete na polja gde pokazuju strelice. Direktno će se otvorite prozor za izmenu podešavanja.

Izbriši svako formatiranje 

Svako formatiranje možemo obrisati i početi ispočetka. Selektujte tekst za koji želite da obrišete sva ranije oblikovanja, i kliknite na ikonicu za uklanjanje oblikovanja. Videćete da ikonica sadrži slovo A i gumicu za brisanje.

obrisite svako formatiranje

Sada će se sve pretvoriti u običan tekst, koji iznova morate da dorađujete.

Nalepite tekst u skladu sa trenutnim formatiranjem

Problemi sa formatiranje se najčešće dešavaju prilikom nalepljivanja teksa iz drugih dokumenata. Stoga ne zaboravite na opciju nalepljivanja čistog teksta, bez ikakvog nasleđenog oblikovanja iz originalnog dokumenta.

zadrzi samo tekst  u wordu

Promenite stilove

Stilovi su prilično moćna funkcionalnost, jer omogućavaju da lepše naznačimo i formatiramo naslova, naglašeni deo teksta, pasuse, boje, sadržaj i još mnogo toga.

stilovi u wordu

stilovi u wordu kako ukljuciti

Postoji nekoliko grupa stilova, pa vi izaberite oni koji vam trenutno najviše odgovara.

promena stilova

A možete da i sami sebi napravite novi stil.

sacuvaj selekciju kao novi brzi stil

Ne zaboravite ni da postoji mogućnost da promenite razmak između paragrafa na istom mestu.

razmak izmedju pasusa

Kopiranje formatiranja

Kada želimo da primenimo isto formatiranje na više područja u dokumentu, mnogo je lakše da to formatiranje prekopiramo, umesto da ga ručno menjamo. Pod kopiranjem ne mislimo da kopiramo tekst, tekst svuda ostaje isti, već samo kopiramo njegovo oblikovanje. To se radi prilično lako pomoću četkice za oblikovanje.

cetkica za oblikovanje word

Selektujte prvo deo teksta čije kopiranje želite da primenite. Potom klinite na Format Painter (Četkicu za oblikovanje).

kopiranje formatiranja u wordu

Nakon toga samo četkicom pređite preko teksta čije oblikovanje menjate, i to bi bilo to.

predji cetkicom

Sada će formatiranje svuda biti isto.

Pogledaj još

Kako da napravite Infografiku u PowerPointu?

U PowerPointu možemo da pravimo svakojake infografike i ilustracije, uz uslov da budemo kreativni. Ideja …