Početna / Trikovi i uputstva / Korisne funkcionalnosti Gugl dokumenata

Korisne funkcionalnosti Gugl dokumenata

Već smo naveliko pisali o Gugl dokumentima, besplatnom servisu za obradu dokumenata. Njihov interfejs se pre nekoliko nedelja značajno izmenio, pa to koristimo kao priliku da vas podsetimo na neke korisne funkcionalnosti ovog servisa. Sa novog interfejsa možete koristiti dokumente, tabele i prezentacije, dok se forme i crteži i dalje nalaze u Gugl disku. Jedina mana Gugl dokumenata je što još uvek nisu omogućili proveru pravopisa za srpski jezik, ali za to možete koristiti Onedrive.

Pristup van mreže

Ako dokumentima pristupate iz Chrome pregledača, možete uključiti pristup van mreže. Potrebno je da odete na podešavanja i tu uključite opciju.

gugl dokumenti

U okolnostima kada nemate internet, možete nesmetno raditi na svojim dokumentima, a sve će se lepo sinhronizovati nakon što ponovo dođete na internet. U Chrome-u je samo potrebno da instalirate njihovu veb aplikaciju.

Istraživanje

Tokom rada na određenom dokumentu možete direktno pretraživati internet.

istrazivanje

U meniju Alatke odaberite Istraživanje, pa će vam se pojaviti novo prozorče, koje omogućava da direktno dok kucate tragate za citatima i definicijama.

istrazivanje u gugl dokumentia

Preuzmite dokument u raznim formatima

Svaki dokument koji napravite možete preuzeti na svoj računar u PDF, office-ovom ili otvorenom formatu. Idite na Datoteka – preuzmi kao.

 preuzmi dokument kao

Istorija revizija

U slučaju da ste napravili neki potez koji niste želeli, na primer, obrisali deo teksta greškom, lako možete da se vratite nazad, otvaranjem Istorije revizija.

prikazi istoriju revizija gugl dokumenti

Prevođenje dokumenata

 prevedi dokument

Lako možete da prevedete dokument sa jednog jezika na drugi pomoću alatke Prevođenje.

Mobilni pristup

Gugl je razdvojio aplikacija za obradu dokumenata. Sada umesto jedne zajedničke postoje tri: Gugl dokumenti, Tabele i Slajdovi.

Kolaboracija u realnom vremenu

 deliti dokumente

Deljenjem dokumenata možemo da radimo sa svojim saradnicima na istom dokumentu istovremeno.

Pogledaj još

Podelite belešku sa Google keep-a sa saradnicima

U slučaju da dve osobe koriste Google Keep, mogu zajedno da rade na beleškama, na …