Podesite osvetljenost ekrana u zavisnosti od doba dana – Android

Mobilne uređaje koristimo sve više i više. Dok su telefoni idealni za igrice, razgovor i ćaskanja, tableti se često koriste za čitanje knjiga, članaka i sajtova, i naravno opet igrice. Premda nemaju sve mogućnosti kao računari, pogodni su jer možemo da ih stavimo u džep ili torbu i nosimo gde god želimo.

Međutim, ekrani mobilnih uređaja pate od istih mana kao i ekrani računara.  Smetaju očima i remete vid. Nije još dokazano koliko ekrani mogu da oštete vid, naučnici se tu još dvoume, ali nema ko nije iskusio probleme zbog preteranog gledanja u kompjuter. Ti se isti problemi dešavaju i kod mobilnih uređaja.  Na primer, da bi bolje videli usred bela dana, ili ako je ekran zamrljan, mi podesimo jako osvetljenje ekrana. Ali, ako hoćemo da kasno uveče čitamo, ta ista jačina ekrana nas zaslepi, jer oči nisu naviknute da u to doba dana gledaju u nešto tako svetlo.

Baš zbog toga su se pojavili i uređaji sa e-mastilom koji olakšavaju čitanje, ali njih maltene kod nas i nema u prodaji. Ranije smo predstavili aplikaciju f.lux koja pomaže se osvetljenošću ekrana računara, a danas predstavljamo načine za podešavanja osvetljenosti kod android uređaja.

1) Auto osvetljenje

automatsko podesavanje osvetljenosti ekrana android

Podesite da na svom telefonu ili tabletu bude uključena opcija auto osvetljenosti. Tada android sam u zavisnosti od doba dana, podešava osvetljenje ekrana. Mada, nama ova opcija i nije nešto efikasna. Uveče je previše svetla, a preko dana premalo, barem je takav naš utisak. Isprobajte sami i vidite.

2) Noćni metod čitanja

Mnogi korisnici rešavaju taj problem tako što ručno smanje osvetljenje, tokom večernjeg korišćenja. Druga mogućnost je uključivanje noćnog načina za čitanje, koji ima svaka aplikacija za čitanje knjiga.

U Adobe Reader-u to uključujemo i isključujemo noćno čitanje, tako što kliknemo na Meni dugme, dok smo u knjizi, pa odaberemo opciju View Modes. Zatim kliknemo na opciju Turn Night Mode On ili Off.

vecernji mod citanja pdf

Kod Moon + čitača, samo tapnemo na ikonicu za noćno čitanje.

nocni mod citanja epub

3) Twilight aplikacija za Android

 android aplikacija za manje ostecenje ociju

Ne koristimo uvek uređaj za čitanje, već za igranje igrica ili mnoge druge stvari, a ne možemo stalno da ručno podešavamo osvetljenje. Tada isprobajte aplikacija Twilight za uređaje na android platformi. Aplikacija radi stalno u pozadini i automatski podešava osvetljenost ekrana. Nama radi već nekoliko dana, sasvim smo zadovoljno, a nismo primetili da troši  bateriju. Princip rada je isti kao i kod f.lux aplikacije za kompjutere.

Ako imate dobro iskustvo sa još nekom sličnom aplikacijom, podelite to sa nama u komentarima.

Pogledaj još

Kako da koristite haštagove u Google Keep-u?

Postoji mali milion aplikacija za pravljenje beleški na Android uređajima. Svaka je posebna na svoj …