Program za isecanje i spajanje videa u AVI i WMV fomatu

Rad sa video snimcima često zahteva da isečemo neki suvišan deo, ubacimo deo iz drugog video snimka i slično. Nažalost, nema mnogo dobrih besplatnih programa koji ovo dobro rade. Uglavnom ili rade sa pojedinačnim formatom ili su komplikovani za korišćenje. Iz ovog razloga se mnogi korisnici odlučuju za komercijalna rešenja kao što su Adobe Premiere ili Sony Vegas. Jedan od dobrih besplatnih programa za izecanje delova iz video snimaka je program koji danas predstavljamo Machete Video Editor Lite.

Program je osnovna verzija njihovog komercijalnog rešenja, pa radi samo sa dva formata (AVI i WMV) . Ti formati su ujedno i najkorišćeniji, pa verujemo da će vam koristiti. Uvek možete da prebacite svoj video u Avi format korišćenjem nekih od video konvertera, na primer Video to Video je dobar program. Program ne omogućava napredne funkcionalnosti, kao što je zamena audio trake, ali za to možete koristiti Avidemux program, o kome smo već pisali.

Elem, program nam, tokom instalacije, nije nudio nikakve tulbarove i slično, pa je sa tog aspekta bezbedan, za sada. U slučaju da vam se javi greška u kodecima, možete da ih instalirate odavde i odavde. Vodite računa da skinete Light verziju, a ne potpunu.

free verzija machete

Otvorite program, ubacite video snimak pomoću Open funkcije i možete da započnete sa obradom.

Kako da isečete deo snimka?

Program omogućava da skratimo video ili isečemo jedan njegov deo. To je na primer korisno, kada želimo da izbacimo suvišne delove, na primer, reklame, pauze i slično. Za isečeni deo treba da odredimo početak i kraj. Stanete mišem na deo na koji želite da bude početak, pa potom morate da podesite ključni kadar (keyframe). Nakon toga u poslednjem koraku fiksirate početak.

podesi pocetak video isecka

Ista procedura važi i za kraj isečka.

podesi kraj video isecka

Sada je potrebno da odete na Edit – Cut selection. Sada će ceo isečak koji ste malopre obeležili biti izbačen iz snimka.

iseci deo videa

Sada snimate prerađeni video pomoću opcije File – Save As.

Sacuvaj iseceni video snimak

Kako da sačuvate isečak?

Ponekad želimo da sačuvamo samo isečak, a ne ostatak videa. To radimo tako što obeležimo početak i kraj videa (pogledajte prve dve slike u članku). I onda odaberemo opciju Save selection as.

sacuvaj selekciju kao

Sada će prethodno obeleženi deo videa biti sačuvan kao zaseban fajl.

Kako da ubacite jedan video u drugi?

I na kraju, može nam zatrebati da jedan snimak ubacimo u drugi. Ako ga ubacimo na samom kraju, onda je to isto kao i spajanje snimaka. Dakle, obeležite tačku u kojoj želite  da ubacite novi snimak i onda kliknete na Edit  – Insert a file at the current position.

ubaciti jedan video snimak u drugi

Potom je potrebno da odete na Save as kao u prethodnom koraku i sve će biti sačuvano na računaru.

Sve u svemu, program radi dobro, nema mnogo naprednih funkcija. Omogućava da, ako želite i izbacite ceo audio iz video snimka. Predstavlja dobru zamenu u situacijama kada nemamo pristup komercijalnim rešenjima za isecanje snimka.

, ,

Comments are closed.