VirtualBox – lansirajte bilo koji operativni sistem sa svog računara

Mnogi kompjuterski entuzijasti, testeri i programeri žele da imaju više operativnih sistema na jednom računaru. To može da se podesi na više načina, ali morate da imate, što bi se reklo, jaku mašinu, to jest kompjuter koji ima dobre performanse i memoriju, inače će sve mnogo sporo da radi.

Naravno, potrebno je da imate i instalacione diskove svih operativnih sistema koje želite da instalirate.

Najlakši način da uradite tako nešto je da koristite program VirtualBox. VirtualBox je besplatan program koji omogućava da na jednom računaru pristupate drugim operativnim sistemima. Možete da instalirate ne samo drugu verziju Windowsa, već i DOS, Linux, Mac OS X, FreeBSD, Solaris ili Android operativni sistem.

Prednost programa je što se prilično lako koristi. Program vas sam vodi kroz sve korake. Radi po principu virtuelne mašine. Dakle vi se sami ulogujete u svoj glavni operativni sistem, odakle podignete VirtualBox i tu odaberete drugi operativni sistem. Omogućava da napravite svojevrsni virtuelni sistem unutar vašeg glavnog operativnog sistema.

Nakon što pokrenete program potrebno je odaberete New.

novi operativni sistem

Sada odaberete vrstu operativnog sistema koji želite da instalirate.

drugi operativni sistem

Podesite koliko će RAM memorije zauzimati (Program sam odvoji neophodan minimum, pa to nemojte da smanjujete).Na kraju ste napravili virtuelni disk. Sada samo treba da iz interfejsa programa pokrenete instalaciju operativnog sistema na novonapravljeni disk. Posle toga, svaki puta kada želite da pokrenete novi sistem, potrebno je da pokrenete VirtualBox pa da iz njega, otvorite novi sistem.

,

Comments are closed.