VirtualBox – lansirajte bilo koji operativni sistem sa svog računara

Mnogi kompjuterski entuzijasti, testeri i programeri žele da imaju više operativnih sistema na jednom računaru. To može da se podesi na više načina, ali morate da imate, što bi se reklo, jaku mašinu, to jest kompjuter koji ima dobre performanse i memoriju, inače će sve da radi sporo.

Naravno, potrebno je da imate i instalacione diskove svih operativnih sistema koje želite da instalirate.

Najlakši način da to uradite je upotreba programa VirtualBox. To je besplatan program koji omogućava da na jednom računaru pristupate drugim operativnim sistemima. Možete da instalirate ne samo drugu verziju Windowsa, već i DOS, Linux, Mac OS X, FreeBSD, Solaris ili Android operativni sistem.

Mnogo lako se koristi. On vas sam vodi kroz sve korake. Radi po principu virtuelne mašine. Dakle, ulogujete se u svoj glavni operativni sistem, podignete VirtualBox i tu odaberete drugi operativni sistem. Napravite svojevrsni virtuelni sistem unutar glavnog operativnog sistema.

Nakon što pokrenete program potrebno je odaberete New.

novi operativni sistem

Sada odaberete operativni sistem koji želite da instalirate.

drugi operativni sistem

Podesite koliko će RAM memorije zauzimati (Program sam odvoji neophodan minimum, pa to nemojte da smanjujete). Na kraju ste napravili virtuelni disk. Sada samo treba da iz interfejsa programa pokrenete instalaciju operativnog sistema na novonapravljeni disk. Posle toga, svaki puta kada želite da pokrenete novi sistem, potrebno je da pokrenete VirtualBox pa da iz njega otvorite novi sistem.

Pogledaj još

Besplatne zamene za Excel

Ako vam je potreban program za analizu i čuvanje podataka, ne morate da koristite Excel. …