Šta je Onedrive (bivši Skydrive) i šta sve možete učiniti pomoću njega?

Microsoft je nedavno promenio ime i adresu svog veb servisa Skydrive u Onedrive. Razlog za promenu leži u činjenici da su izgubili sudsku bitku sa kompanijom Sky, koja ih je tužila za zloupotrebu brenda. Stoga je Microsoft bio prinuđen da rebrendira ceo servis, ali su oni to prilično uspešno odradili. Na blogu smo već nekoliko puta pisali o Skydrive uslugama, pa ćemo još jednom da se podsetimo šta je Onedrive, i šta sve možete učiniti sa njim.

Skladištenje podataka u oblaku – 15gb

Onedrive je servis koji omogućava sinhronizaciju dokumenata u oblaku. Čuvanje podataka u oblaku omogućava da uvek imamo rezervnu kopiju bitnih podataka, ali i da pristupamo dokumentima sa bilo kog uređaja i sa bilo kog mesta. Nismo vezani samo za svoj kompjuter, jer fajlovima možemo da pristupimo sa više računara i uređaja. Potrebno je da se ili ulogujemo preko veb pregledača, ili da instaliramo odgovarajuću aplikaciju za telefon, tablet ili računar. Svaki nalog na Onedrive-u dobija besplatno 7GB prostora za čuvanje podataka, ali to možete i povećati, ako preporučite njihov servis drugim korisnicima. Za svaku uspešnu preporuku dobijete dodatnih 500 MB. Bilo kakvi podaci mogu da se čuvaju na servisu, dokumenti, slike, video snimci.

deli skajdrajv fajl

Svi ti fajlovi mogu da se javno podele sa širokom publikom ili da se ugrade na sajt ili blog.

Izmena i izrada dokumenata – onlajn Office

Onedrive može da vam služi kao svojevrsni onlajn Office.

onedrive servis

Tu možete da pravite i menjate Word, Excel i PowerPoint dokumente. Prilikom izmene dokumenata možete da podesite da proveravate pravopis na srpskom jeziku. Možete takođe i da pravite onlajn ankete i upitnike. Omogućeno je da na istom dokumentu može da radi više ljudi istovremeno, ali možete podesiti da gledaoci mogu samo da gledaju i preuzimaju dokument, ne i da ga menjaju.

deljenje dokumenta onlajn onedrive

Pogodan je kada pri ruci nemate Office na računaru. Sve dokumente na kojima radite možete sortirati po folderima.

Dostupan na svim jezicima

Servis je dostupan na skoro svim svetskim jezicima, pa niste ograničeni samo na engleski. Jezik lako menjate pri dnu interfejsa.

promeniti-jezik-skajdrajv

Spustite se do dna stranice, i tamo ćete naći opciju da promenite jezik.

Onlajn  nalog e-pošte

Onedrive nalog dolazi i sa integrisanim imejl nalogom. To je Outlook.com, o kome smo već pisali i koji ima zanimljiv interfejs, pa ga možete isprobati.

, ,

Comments are closed.