Kako dodati meni na blog hostovan na Blogger platformi?

Blogger je jedan od najpopularnijih platformi za besplatno blogovanje i mnogi ga koriste. Danas ćemo vam pokazati kako da u Blogger platformu dodate meni.

meni na blogeru

Meni je koristan dodatak za svaki blog, jer omogućava da sve objavljene članke sortirate po kategorijama i na taj način olakšate korisnicima navigaciju. Ranije smo već pisali kako da dodate meni u WordPress.

Bloger meni mоže da sadrži stranice bloga, oznake ili i jedno i drugo. Stranice su statičan sadržaj, koji nije vremenski definisan. Stranice sa oznakama menjaju automatski, kada objavimo članak sa određenom oznakom.

Meni sa oznakama

Najbolja varijanta je da u gornjem meniju budu prikazani linkovi do oznaka. Na taj način su svi članci koje smo objavili razvrstani po oznakama (kategorijama) i olakšavaju posetiocu da se snađe na blogu. Oznake unosimo sami prilikom pisanja bloga i na taj način omogućavamo da objavljeni postovi budu bolje kategorizovani.

To radite tako što idete na jezičak Izgled (Layout), kod bloga.

izgled blogera

layout kod bloga

Sada je potrebno da kliknete na Dodaj gadžet (Add gadget) na mestu gde stoji meni.

dodaj gadžet bloger

add a gadget

Tu u spisku gadžeta potražite onaj koji se zove Oznake( Labels ).

oznake bloger

labels oznaka bloger

Sada je samo bitno da u spisku oznaka odaberete one koje želite da budu prikazane, kao i da odaberete opciju Lista.

spisak oznaka

U slučaju kada imate veliki broj oznaka, možda ćete morati da ih reorganizujete i smanjite nihov broj. Na taj način ćete moći da obuhvatite sve članke, a meni će izgledati pregledno.

Meni sa stranicama

Stranice na blogu predstavljaju statični deo bloga koji se menja samo onda kada ga mi izmenimo.  To na primer može biti stranica sa informacijama o autoru, upustvo kako kontaktirati blog, marketing detalji i slično.

Dodavanje stranice sa radi iz levog menija gde piše Stranice (Pages). Tu sve napravljene stranice možete dodati u meni iznad sadržaja bloga, tako što izaberete opciju Kartice na vrhu.

prikazi stranice bloga na vrhu

pokazati stranice u meniju engleski bloger

 Sada će sve stranice koje ste uneli biti prikazane na vrhu. Preko stranica možete dodati i meni koji vodi ka nekoj trećoj veb adresi na internetu. U tom slučaju je samo potrebno da dodate stranicu koja će redirektovati na veb adresu koju unesete.

stranica kao veb adresa

,

Comments are closed.