Tails – postignite potpunu anonimnost na Internetu

Oglašivači, vlade, hakeri i sajber kriminalci pokušavaju da dođu u posed vaših ličnih podataka. Oni prate stranice koje posećujete, vaše navike, ono što kupujete i još mnogo toga. Privatnost na internetu je maltene nemoguća. Danas vam predstavljamo jedan program koji može pomoći da postignete kompletnu anonimnost. Ne garantujemo, doduše, da je nepogrešiv i siguran, ali je pravljen u saradnji sa poznatom organizacijom TOR (o Toru smo već pisali kada smo pričali kako da sakrijete IP adresu). U pitanju je program koji se naziva Tails iliti The Amnesiac Incognito Live System. Za razliku od većine sigurnosnih programa, ne instalira se na računar, već na DVD, USB fleš disk ili SD karticu. Uvek se nosi sa sobom.

tails program

Tails predstavlja svojevrstan operativni sistem. U sebi ima preinstalirano nekoliko osnovnih aplikacija, kao što su veb pregledač, program za obradu teksta, program za ćaskanja i slično. Dok ga koristite ceo Internet saobraćaj protiče kroz TOR mrežu, koja je anonimna. Niko neće moći da vidi koje stranice posećujete. Postoji i nekoliko alata za enkripciju koji pružaju dodatnu bezbednost. Bitno je i reći da nikakav trag ne ostaje na računaru.

Alatku preuzimate sa njihovog zvaničnog sajta, u ISO formatu. Taj ISO fajl treba da narežete na DVD ili instalirate na USB odakle ćete ubuduće pokretati sistem. Proces instalacije nije nalik regularnim programima, zato sve temeljno proučite. Možete naći uputstva ovde.

Pogledaj još

Besplatne zamene za Excel

Ako vam je potreban program za analizu i čuvanje podataka, ne morate da koristite Excel. …