Tails – postignite potpunu anonimnost na Internetu

Oglašivači, vlade, hakeri i sajber kriminalci pokušavaju da dođu u posed vaših ličnih podataka. Oni prate stranice koje posećujete, vaše navike, ono što kupujete i još mnogo toga. Privatnost na internetu je maltene nemoguća. Danas vam predstavljamo jedan program koji može pomoći da postignete kompletnu anonimnost. Ne garantujemo, doduše, da je nepogrešiv i siguran, ali je pravljen u saradnji sa poznatom organizacijom TOR (o Toru smo već pisali kada smo pričali kako da sakrijete IP adresu). U pitanju je program koji se naziva Tails iliti The Amnesiac Incognito Live System. Za razliku od većine sigurnosnih programa, ne instalira se na računar, već na DVD, USB fleš disk ili SD karticu. Uvek se nosi sa sobom.

tails program

Tails predstavlja svojevrstan operativni sistem. U sebi ima preinstalirano nekoliko osnovnih aplikacija, kao što su veb pregledač, program za obradu teksta, program za ćaskanja i slično. Dok ga koristite ceo Internet saobraćaj protiče kroz TOR mrežu, koja je anonimna. Niko neće moći da vidi koje stranice posećujete. Postoji i nekoliko alata za enkripciju koji pružaju dodatnu bezbednost. Bitno je i reći da nikakav trag ne ostaje na računaru.

Alatku preuzimate sa njihovog zvaničnog sajta, u ISO formatu. Taj ISO fajl treba da narežete na DVD ili instalirate na USB odakle ćete ubuduće pokretati sistem. Proces instalacije nije nalik regularnim programima, zato sve temeljno proučite. Možete naći uputstva ovde.

, ,

2 Responses to Tails – postignite potpunu anonimnost na Internetu

  1. Ljublsa Keravlca април 12, 2014 at 9:30 pm #

    Imam problem Već 15.meseci.Otela mi je komande PC Misrosoft Windows firma sa kojom nemam ni registraciju niti bilo koju vrstu sporazuma.Znam da ćete teško poverovati jer ne mogu da Vam pokažem preko 260 dokaza jer ih čuvam za sud.Na ovako malom prostoru Vam sve jasno i uverljivo objasniti jer je optužnica sama 430 tkucanih strana.Samo ću navesti par stavki:moja porodica otplače,skoro, svaki dan jer šta rade,neću pisati zato što ne mogu da Vam pokažem dokaz e o razbojnićkom ponašanju. 52namerna kvara i 8.rušenja sistema je teško poverovati bez da se pokažu dokazi.Ja sam aktivirao kao klijent u Google i da mi onine romažu i,mlo ,Faccsebook ?? Svestan sam da moja petočlana porodica ,životno ugrožena nije dovoljno veliki razlog za otvoreni sukob jje međusobno milijardama dolara obrću niti ja to tražim. Svaka vrst pomoći mu je potrena da lh otegam iz kuće j???iz s inačeću biti primoran daodletim tamo i nepobjm sve i ja,jer za porodicu sam spreman poginuti odman.Otelo mi se da ovo napišem…sorry and Best Rgards.

  2. SALE фебруар 25, 2014 at 10:47 am #

    ako te ne mrzi i ako nisi probala isprobaj ovaj programčić: https://zenmate.io/home/
    možeš ga skinuti i sa chrom webstore,dolazi kao dodatak pretraživaču za razliku od drugih sličnih programa njegov rad nećeš ni osjetiti ni u opterećenosti kompa ni u brzini pretraživanja(izuzev ako ideš preko Hong Konga),po potrebi ga možeš uljučivati i isključivati,za sada je besplatan iako postoji i platna verzija,program odrađuje ono što tvrde da radi(mada mi nije baš jasno šta me štiti od njih)mala zamjerka je na to što imaju u besplatnoj verziji tek nekoliko opcija za zamjenu IP adrese(tačnije pet ponuđenih lokacija) a ostalo je sve super,i mali savjet ako ga instaliraš u taskbaru odštrihiraj opciju(pošto to dolazi sa instalacijom) da g.chrom stalno radi u pozadini!