Najbolji besplatni sajtovi za blogovanje

Pisanje bloga ima mnoge koristi. Svoje znanje i mišljenje možete da podelite sa čitacima širom sveta, kao i da naučite nešto novo, stupite u kontakt sa drugim blogerima, vežbate pisanje,  radite na ličnom brendingu itd. Blogovanje nije jednostavno, jer nije dovoljno samo da dobro pišete i razumete pravopis i gramatiku. Potrebne su  i određene tehničke veštine, zatim sposobnost promocije, ali i novac. Srećom, postoje sajtovi na kojima možete da vodite blog besplatno bez mnogo napora.

Danas ih predstavljamo:

1)      Blogger

bloger sajt

Blogger je Guglov servis za blogovanje. Dostupan je na skoro svim svetskim jezicima. Lako se koristi, potrebno je samo da se samo ulogujete svojim gugl nalogom. Možete da vodite koliko god hoćete blogova. Vrlo jednostavno vršite sva  podešavanja, menjate dizajn, ubacujete dodatke i još mnogo toga. Sve u svemu, imate potpunu kontrolu. Čak je moguće i da direktno menjate HTML kod, ako se razumete u to.

Sajt nudi i mogućnost zarade, jer nema ograničenja na postavljanje reklama, osim što, podrazumevano ne smete da stavljate pornografski sadržaji, niti da narušavate nečija autorska prava. S obzirom da iza servisa stoji Gugl, nikada se neće desiti da sajt bude nedostupan. Svaki blog dobija blogspot.com dodatak pored svoje veb adrese, ali preporučujemo da odmah kupite svoj domen.

2)      WordPress.com

wordpress.com

Internet Zanatlija je započeo rad na besplatnoj verziji Vodpresa (wordpress.com).

Servis je fleksibilan, ima mnoštvo tema i nema ograničenja za broj posetilaca. Svaki blog dobija dodatak .wordpress.com u veb adresi, ali kao što smo već rekli, najbolje je da kupite sopstvenu.

U poređenju sa Blogerom, ograničenja su veća.  Pre svega ne smete da koristite sajt u  komercijalne svrhe. U suprotnom će ga kad tad ugasiti. Ne postoji ni mogućnost da direktno pristupate kodu i vršite napredna podešavanja.

Međutim, ako ste početnik, to vam nije ni potrebno. Zaradu u početku svakako nećete imati. Ova platforma se najviše preporučuje osobama koje žele da u budućnosti naprave profesionalan blog na hostovanom vordpresu, pa dobro dođe za vežbanje. Kasnije lako možete da prebacite članke sa besplatnog bloga na novi hostovani, kao što smo mi uradili.

3)      Tumblr

tumblr blogovanje

Popularan servis za mikroblogovanje, naročito kod mladog sveta. Glavne prednosti su atraktivan izgled i velika fleksibilnost. Ako se razumete u HTML i CSS, maltene možete da ga podešavate kako god želite. Postoji i veliki broj besplatnih lepih tema. Lako ubacujete video snimke, citate i slike. Jedinu manu predstavlja nemogućnost lakog izvoza članaka, ako želimo da ih preselimo negde drugde.

4 Responses to Najbolji besplatni sajtovi za blogovanje

 1. Valeria октобар 7, 2014 at 9:09 am #

  Ovi servisi su stvarno jednostavni i na engleskom su pa se svatko moze snaci tko zna bar neke osnove engleskog jezika

 2. skola stranih jezika jagodina, фебруар 10, 2014 at 6:57 pm #

  lepota od bloga

 3. skola stranih jezika jagodina, фебруар 10, 2014 at 6:37 pm #

  Odlican blog hvala puno

 4. Post Scriptum јануар 8, 2014 at 7:10 pm #

  Promenite naslov u „3 Najboljih besplatnih sajtova za blogovanje“ :))
  očekivao sam dužu listu, pa onda da sumirate nekoliko najboljih. inače 5 za post.