Najbolji portabilni (prenosivi) programi

Prenosivi verzije softvera imaju mnoge prednosti. Mogu da se pokrenu sa USB-a ili bilo kog drugog prenosivog diska.  Zauzimaju manje memorije. Ništa se ne instalira na računaru.

Na primer, možete ih koristiti kada želite da pokrenete određeni program sa tuđeg računara, bez da ostavite tragove. Programe možete čuvati i pokretati iz onlajn skladišta, kao što je Dropbox ili Onedrajv.portabilne aplikacije

Danas ćemo nabrojati neke od najboljih portabilnih aplikacija.

1) Google Chrome Portable

Udoban i jednostavan program. Isti je kao i njegova instalaciona verzija. Ima dev i regularnu verziju.

2) CCleaner Portable 

CCleaner je, možemo sa velikom sigurnošću da kažemo, najbolji program za čišćenje kompjutera od svih vrsta nepotrebnih podataka, bilo da je to keš, fajlovi koje više ne koristite ili ostaci starih programa, kolačići i još mnogo toga. Već smo ga predstavljali u prethodnim člancima o čišćenju menija desnog klika i naprednim podešavanjima. Portabilna verzija je odlična. Treba samo da izaberete 32-bitnu ili 64-bitnu verziju.

3) GIMP

Program za obradu fotografija.

4) Mozila Fajerfoks

Glavni razlog zbog koga  vam može zatrebati portabilni brauzer je da ne morate da rizikujete da će vaša šifra ostati zapamćena na računaru ili da neko vidi koje ste sve sajtove posećivali. Neki korisnici vole da koriste portabilni brauzer i zbog obeleživača, jer ih tako uvek imaju na jednom mestu.

5) VLC portable 

VLC plejer je jedan od naših omiljenih medija plejera, jer, maltene, podržava sve moguće formate i možemo da ga podesimo kako nama odgovara. U slučaju da ne delite naše mišljenje, onda potražite portabilnu verziju svog omiljenog plejera, jer većina njih je dostupna i u prenosivom formatu. Vodite računa da li instalirate 32-bitnu ili 64-bitnu verziju.

6) Sumatra portable

Sumatra program je odličan za otvaranje i čitanje elektronskih knjiga, i to ne samo PDF, već otvara i epub, XPS, DJVU i mobi format. 

7) Calibre Portable

Calibre je program za konverziju i čitanje elektronskih knjiga. Ne radi dobro sa PDF formatom, ali odlično barata sa svim ostalim mobilnim formatima.

8) LibreOffice portable

LibreOffice je najbolje zamena za MS Office paket. Njegova portabilna verzija je korisna kada putujemo, a želimo da uvek imamo pri ruci program za obradu dokumenata.

Pogledaj još

Besplatne zamene za Excel

Ako vam je potreban program za analizu i čuvanje podataka, ne morate da koristite Excel. …