Najbolji portabilni (prenosivi) softveri po našem izboru

Prenosivi verzije softvera imaju mnoge prednosti. One mogu da se pokreću sa USB-a ili bilo kog drugog prenosivog diska, na koji ih prethodno instalirate, a pokreću sa bilo kog računara.  Sva podešavanja se čuvaju tamo gde se nalazi folder, pa ne ostavljaju trag na računaru na kom se koriste.  Samim tim su bezbednija po računar, zauzimaju manje memorije, a mogu uvek da se nose sa sobom. Zato ih mnogi korisnici i vole. Možete ih koristiti kada, na primer, želite da pokrenete određeni program sa tuđeg računara, jer niste sigurni da taj program tamo postoji. Softvere možete čuvati u svom onlajn skladištu, kao što je Dropbox ili Onedrajv (bivši Skajdrajv), pa da ih odande pokrećete po potrebi.

portabilne aplikacije

Mali broj softvera se napravi kao portabilan, ali zato postoji onlajn aplikacija PortableApps koja od mnogih besplatnih programa pravi portabilne verzije. Danas ćemo nabrojati neke od najboljih portabilnih aplikacija, a ako želite još preporučujemo da malo proučite navedeni sajt, jer tamo ima svašta da se nađe.

Pre nego što skinete ove aplikacije, napominjemo da ih instalirate na USB-a ili folderu sa koga želite da ih koristite. Takođe kada završite rad u aplikaciji, nemojte samo da izvadite flešku pre gašenja programa, da ne bi došlo do problema. Takođe sve što čuvate vezano za aplikaciju, čuvajte u tom folderu odakle pokrećete program.

1) Google Chrome Portable

Udoban i jednostavan program. Isti je kao i njegova instalaciona verzija. Ima dev i regularnu verziju.

2) CCleaner Portable 

CCleaner je, možemo sa velikom sigurnošću da kažemo, najbolji program za čišćenje kompjutera od svih vrsta nepotrebnih podataka, bilo da je to keš, fajlovi koje više ne koristite ili ostaci starih programa, kolačići i još mnogo toga. Već smo ga predstavljali u prethodnim člancima o čišćenju menija desnog klika i naprednim podešavanjima. Portabilna verzija je odlična. Treba samo da izaberete 32-bitnu ili 64-bitnu verziju.

3) Recuva 

Recuva je program koji vraća greškom obrisane fajlove sa računara. Dostupan je i u portabilnoj verziji.

4) Mozila Fajerfoks

Glavni razlog zbog koga  vam može zatrebati portabilni brauzer je da ne morate da rizikujete da će vaša šifra ostati zapamćena na računaru ili da neko vidi koje ste sve sajtove posećivali. Neki korisnici vole da koriste portabilni brauzer i zbog obeleživača, jer ih tako uvek imaju na jednom mestu.

5) VLC portable 

VLC plejer je jedan od naših omiljenih medija plejera, jer, maltene, podržava sve moguće formate i možemo da ga podesimo kako nama odgovara. U slučaju da ne delite naše mišljenje, onda potražite portabilnu verziju svog omiljenog plejera, jer većina njih je dostupna i u prenosivom formatu. Vodite računa da li instalirate 32-bitnu ili 64-bitnu verziju.

6) Utorrent portable

Utorrent je vodeća aplikacija za skidanje  i upravljanje torentima. Njena portabilna verzija je korisna, jer tako možemo sve svoje torente da nosimo sa sobom i sejemo ih odakle hoćemo. Vodite računa doduše o veličini tih softvera.

7) Sumatra portable

Sumatra program je odličan za otvaranje i čitanje elektronskih knjiga, i to ne samo PDF, već otvara i epub, XPS, DJVU i mobi format. 

8) Pidgin

Pidgin je program za ćaskanja. U njega možemo da uvezemo fejsbuk ćaskanja, gmail i sve druge aplikacije za ćaskanja.

9) Calibre Portable

Calibre je program za konverziju i čitanje elektronskih knjiga. Ne radi dobro sa PDF formatom, ali odlično barata sa svim ostalim mobilnim formatima.

10) LibreOffice portable

LibreOffice je najbolje zamena za MS Office paket. Njegova portabilna verzija je korisna kada putujemo, a želimo da uvek imamo pri ruci program za obradu dokumenata.

One Response to Najbolji portabilni (prenosivi) softveri po našem izboru

  1. Alex јануар 31, 2014 at 10:13 pm #

    Ima li neki dobri i efikasni portabl antivirus?