Najbolji sajtovi sa muzikom za slobodno korišćenje

Tokom rada na nekom projektu, bilo da je to prezentacija, predavanje ili pesma, može nam zatrebati muzika u pozadini. Nažalost, ne možemo uzeti bilo koju pesmu sa interneta, zbog strogih autorskih prava. Rizikovali bi da nas neko tuži ili da naše delo bude uklonjeno sa interneta, što se dešava na Jutjubu, na primer. Na svu sreću, postoje audio materijali koje možemo slobodno da koristimo. Oni imaju kreativne licence. Sa vrstama krijejtiv komons (creative commons) licenci možete se upoznati ovde. Kao što vidite one daju različita prava, neka dela možemo da menjamo, a neka ne. Takođe, neka mogu da se koriste u komercijalne svrhe, dok druga to ne dozvoljavaju. Sve pažljivo proučite i navedite originalnog autora, ako on postoji.

Gde naći takvu muziku?

Za pretragu po ključni rečima tu je  pretraživač za CC materijale.

Ali ako želite da te materijale preslušavate na samom sajtu, pregledajte sledeće sajtove.

1) Grupa na SoundCloudu Creative Commons

soundkloud cc licence

SoundCloud je popularan sajt sa odličnim numerama. Nisu sve pesme dostupne za slobodno korišćenje, ali njih 4000 možete naći u grupi Creative Commons.

2) Audionautix

Sve materijale sa ovog sajta možete koristiti i menjati bez ograničenja u bilo koju svrhu, pod uslovom da stavite link do sajta i naznačite odakle su kompozicije preuzete.

3) Free Music Archive 

slobodna muzika

Ceo sajt je posvećen muzici za besplatnu upotrebu. Koristite pretragu ili prelistavajte stranice da nađete pesmu koja vam se sviđa.

4)  Incompetent tech

Dobro mesto za slobodnom muzikom. Ako ne želite da svaki put linkujete nazad ka sajtu, platite malu nadoknadu.

5) Jamendo

jamendo sajt

Jamedno muzička biblioteka je ogromna, ali, nažalost, nisu sve numere dostupne za slobodno korišćenje. Za svaku pesmu pojedinačno morate da proverite licencu. Sve one koje imaju oznaku PRO preskačite, pošto one nemaju CC licencu.

6) CCmixter 

Kolekcija audio materijala za slobodnu upotrebu. Sve se redovno ažurira.

,

Comments are closed.