Kako da zaštitite svoj nalog elektronske pošte od hakovanja?

Ono što je lična karta u realnom životu, to je email adresa na internetu. Nažalost, one su najviše podložne napadima hakera.

Zato treba da razmišljamo unapred i pobrinemo se za njihovu bezbednost.

1) Složene lozinke 

Ovo ste sigurno već čuli, ali što je lozinka komplikovanija, teže će je neko provaliti. Nemojte da koristite jednu istu šifru za više naloga. Jer ako haker upadne na jedan nalog, dobiće pristup i svim ostalim.

 2) Uključite verifikaciju u dva koraka 

Veliki broj servisa je nudi. Svako novo logovanje treba da potvrdite dvaput, prvi put unosom lozinke, a drugi put preko poruke koja stiže na vaš broj telefona.  Postupak nije jednostavan, ali je zato siguran.  Verifikaciju u dva koraka nude GmailYahoo i Outlook.

3) Čuvajte se pecanja (fišinga) 

fising lazna adresa

Uvek proverite veb adresu sajta kome ostavljate podatke. Pecanje predstavlja korišćenje lažnih stranica, kopija onih koje redovno posećujemo. Na primer, posetilac misli da se nalazi na  Gmailu, ukuca email i šifru, i umesto da se uloguje, pošalje svoje podatke hakerima.

4) Pazite na šta klikćete

da li je link pravi gmail

Prevarantski mejlovi dolaze sa sumnjivim linkovima, koji mogu da odvedu na neki opasan sajt ili pokrenu preuzimanje softvera. Često dolaze zamaskirani.

 5) Skenirajte sumnjive priloge anti-virus programom 

Prilozi u melju mogu da sadrže viruse. Nemojte ih preuzimati pre nego što ih skenirate antivirusom.

 6) Nemojte slepo verovati pošiljaocu 

google lazni email

Ime pošiljaoca može zvučati poznato, ali realno, svako može da se lažno predstavi. Kao što vidite u primeru, piše da je pošiljalac Google, ali imejl adresa ne pripada toj kompaniji.

 7) Koristite više imejl adresa 

Postoji mnogo besplatnih veb servisa koji omogućavaju da napravite novu imejl adresu za nekoliko sekundi. Uvek je bolje imati više adresa za različite svrhe. Na primer, jednu adresu za poslovne, drugu za registraciju na nepoznate sajtove i slično. Postoje programi za praćenje više mejlova, kao što je K-9 za Android ili Tanderberd za kompjutere.

8) Izbegavajte logovanje sa javnih mreža 

Javne Wi-fi mreže jesu primamljive, ali tu postoji najveća opasnost. Podaci koji se proslede uopšte nisu bezbedni, zato izbegavajte da se logujete na poverljive naloge dok ste na javnim mrežama.

9) Ažurirajte opcije za obnavljanje naloga 

Svaki email nalog ima opcije za povraćaj naloga u slučaju da zaboravite šifru ili ne možete da pristupite nalogu. Te opcije uključuju bezbedonosno pitanje, broj mobilnog telefona i alternativne imejl adrese. Obavezno ih popunite.

Pogledaj još

Kako sačuvati poruku sa gmaila kao zaseban fajl?

U slučaju da želite da poruku sa gmail-a sačuvate na računaru kao zaseban fajl, kako …