Kako da promenite jezik Microsoft Office-a na srpski ili drugi jezik?

Osobe koje ne znaju dobro engleski mogu imati problema sa razumevanjem komandi i dugmića u Majkrosoft Ofisu. Zato ćemo pokazati kako da promenite jezik na srpski, na primeru Microsoft Office 2010 i 2016. Ovo važi za sve programe koji su okviru Office paketa, dakle OneNote, Word, Excel, PowerPoint itd.

Napominjemo da ovo uputstvo ne primenjujete na piratskim programima, zato što su oni predviđeni za engleski jezik, pa možete da nešto poremetite.

1. Microsoft Office se može prilagoditi samo za onaj jezik za koji je instalirana zasebna tastatura. U jednom od ranijih članaka, na primeru  ćirilice, smo već pokazali kako se to radi.  Dakle, pratite istu  proceduru da dodate novi jezik.

2. Nakon što završite sa dodavanjem jezika, potrebno je da odete na Microsoftov sajt i skinete jezički paket za srpski (ili drugi željeni jezik) za Office 2013 i ranije odavde , a za Office 2016, 2013 i 2010 odavde,

Ovo je prvi link.

Office jezički paket

A ovo je drugi link.

Odaberite jezički paket (skoro svi jezici su dostupni, pa i pisma, kao što su ćirilica i latinica),  skinite ga na računar i instalirajte. Sve je besplatno.

3. Nakon instalacije je potrebno da odete u neki od Office programa (Word, Excel..bilo koji) i podesite željeni jezik.

podesavanje jezika office

Idite na File – Options – Language. Nađite jezik i kliknite Set as Default kako bi on bio podrazumevani. Takođe i u donjim poljima za prikaz dugmića i pomoćnih dokumenata odaberte srpski kao podrazumevani.

4. Restartujte sve Office programe i sada će svi meniji i dugmići biti prevedeni. Vrlo lako možete da podešavanja vratite na prethodni jezik, ako ponovite proceduru. Možete da instalirate više jezičkih paketa.

Evo je i video demonstracija.

Pogledaj još

Kako da izvučete tekst iz uslikanog ekrana na računaru (Windows 11)?

Windowsova alatka za slikanje ekrana (Snipping tool) pruža mogućnost da iz slike izvučemo tekst. Prilično …