Kako neko može hakovati šifru za imejl?

Svako misli da to njemu ne može da se desi, jer kome je  bitna nečija adresa elektronske pošte. Međutim, hakeri ne razmišljaju na takav način. Oni rade po principu velikih brojeva. Hakuju sve što mogu, pa će se u jedan posto slučajeva naći nešto korisno.

Na koji sve načine možete biti hakovani?

1) Virusi na računaru

Ovo je najjednostavniji način. Virus prati sve što radite na kompjuteru, šta kucate i koje sajtove posećujete. Tako lako može videti i lozinku. Zato uvek treba da imate najnoviju verziju antivirus programa.

2) Procedura za oporavak šifre

 

Svaki servis za elektronsku poštu nudi mogućnost oporavka šifre preko bezbedonosnih pitanja. Ako ti odgovori mogu lako da se saznaju (ime vašeg ljubimca, datum i mesto rođenja itd…) onda ništa niste uradili.

3) Pogađanje šifre

Hakeri mogu da naprosto pogode vašu šifru, tako što će isprobati sve reči iz rečnika. Stoga, budite kreativni. Smislite nešto što se ne može pogoditi.

4) Kopiranje šifara iz pregledača

Svako ko ima pristup vašem računaru, može videti šifre sačuvane u vašem pregledaču. O tome smo već pisali ovde

https://internetzanatlija.com/2011/01/27/nemojte-cuvati-sifre-u-brauzeru/. Nemojte ih tamo čuvati.

5) Fišing

Pecanje podrazumeva upotrebu lažnih stranica. Na primer, za Fejsbuk. Ona je identična pravoj, osim što je adresa drugačija. Vi naivno ostavite tamo svoju lozinku, misleći da ste na pravom Fejsbuku, ali neko iz pozadine sve prati i snima.

6) Hakovanje sajtova

Podaci sa sajta na koji ste se registrovali mogu da procure u javnost. To nije problem, ako je lozinka koju ste na njemu koristili jedinstvena. Ali, ako koristite jednu istu šifru na više sajtova, neko može upasti u sve njih.

Ako vam neko hakuje šifru, proverite ovde načine kako da povratite svoj nalog.

https://internetzanatlija.com/2010/11/21/sta-raditi-kada-primetite-da-vam-je-hakovan-email/

Pogledaj još

Brzo čišćenje podataka u Excelu (formatiranje, linkovi, komentari …)

Excel ima nekoliko načina da brzo obrišete određene podatke. Možda niste ni bili svesni ove …