Šta raditi kada primetite da vam je hakovan email?

Ma koliko vi mislili da ste bezbedni, vaš imejl nalog lako može postati meta napada hakera. Postoji nekoliko načina na koji to može da se desi:  virusi, fišing, društveni inženjering, itd.

Kako da znate da li ste hakovani?

Postoji nekoliko pokazatelja. Nemogućnost pristupa je najočigledniji, ali se dešava da neko šalje poruke sa vašeg nalog. Čim primetite nepoznate poslate mejlove, to znači da neko zna vašu šifru i slobodno ulazi u mejl.

Hakeri mogu da traže pare od vaših kontakata predstavljajući se kao vi.  Zatim, pretražiće ceo nalog u potrazi za šiframa i profilima koje ste preko njega otvorili. Podaci o kreditnim karticama i pejpel nalozima su im najdragoceniji. Najčešće se dešava da se mejl koristi za slanje spama ili širenje virusa. Nalozi koje imate godinama, mogu biti uništeni za jedan dan.

 Šta raditi?

1) Ako još uvek imate pristup nalogu:

Promenite šifru – što je brže moguće stavite novu lozinku i promenite sva bezbedonosna pitanja. Ne zadržavajte se samo na tome. Promenite i šifre svih naloga koje ste otvorili hakovanim mejlom. Na primer, ako je Fejsbukov nalog vezan za tu adresu, promenite i tamo šifru. Što je sigurno, sigurno je.

Proverite prosleđivanje – obavezno ispitajte da haker u vašem mejlu nije podesio prosleđivanje svih poruka sa tog na drugi mejl. Ta opcija se zove forwarding.

prosledi dolazece poruke

Skenirajte računar antivirusom – obavezno skrenirajte ceo kompjuter antivirus programom.

Sprečite dalje širenje– objasnite svima koje je haker kontaktirao šta se zapravo desilo.

2) Ako nemate pristup nalogu,

to jest haker je već promenio lozinku potrebno je pokrenuti proceduru oporavka. Procedura podrazumeva odgovaranja na sigurnosna pitanja ako ih imate, ili slanje šifre na drugi mejl ako ste to podesili. Ako je hakeri i to izmenio, ne postoji drugi način povratka osim da kontakirate podršku i dokažete na neki način da ste vi vlasnik. Taj postupak može potrajati nedeljama, i ništa ne garantuje da će se uspešno završiti.

Linkovi za započinjanje procedure su:
Gmail – https://www.google.com/accounts/ForgotPasswd
Hotmail (Microsoft) – https://account.live.com/ResetPassword.aspx
Yahoomail – https://edit.yahoo.com/forgotroot

Pogledaj još

Kako sačuvati poruku sa gmaila kao zaseban fajl?

U slučaju da želite da poruku sa gmail-a sačuvate na računaru kao zaseban fajl, kako …