Najbolje besplatne zamene za Fotošop

Fotošop je najbolji i najpopularniji program za profesionalnu obradu i izmenu slika. Mogućnosti koje on pruža su, maltene, neograničene.

Međutim, korišćenje Fotošopa za obradu fotografija nije uvek preporučljivo i pre svega iz dva razloga:

1) Suviše je komplikovan i zahteva dosta vremena da se savlada. Ako niste profesionalac i grafička obrada fotografija vam nije posao, nekih 90 posto mogućnosti Fotošopa vam nikada neće trebati. Veća je verovatnoća da će vas mnogobrojne opcije samo zbuniti.
2) Veoma je skup. Ne isplati se kupovati ga ako planirate da ga koristite povremeno i u lične svrhe. Naravno, tu je uvek mogućnost piraterije ali i ona sa sobom nosi rizike.

Kada govorimo o zameni za Fotošop to mogu biti i besplatni desktop programi ili besplate veb aplikacije.

Najbolji besplatni programi za editovanje slika su:

1. Gimp – Gimp je od svih Fotošop alternativa najkompleksniji, pruža najviše mogućnosti ali je i prilično komplikovan. Gimp je otvorenog koda dostupan i za Linux, Mac i Windows. Njegova velika prednost je i što za njegovo korišćenje postoji mnogobrojna prateća dokumentacija na njihovom sajtu. Gimp će vam pri instalaciji biti na srpskom odnosno vašem lokalnom jeziku. Ako želite da koristite englesku verziju to morate podesiti prilikom instalacije.

2. Paint.net – Paint.Net je još jedan popularan program koji može sasvim dobro da zameni osnovne funkcije Fotošopa. Njegova najveća prednost je što je veoma jednostavan za korišćenje.

3. Photoscape – ovaj program nudi mnoštvo mogućnosti za obradu slika i preporučujemo ga. Detaljno upustvo za upotrebu pogledajte u sledećem članku. 

4. Artweaver – Artweaver ima i pro verziju koja se plaća ali je i njegove besplatna verzija sasvim funkcionalna. Preporučujemo ga osobama koje su ranije koristile Fotošop zbog sličnog interfejsa.

Ako ne želite da instalirate programe na svoj računar a imate dobru internet konekciju možete koristiti aplikacije za obradu slika: Potrebno je samo da otpremite sliku, izvršite izmene i zatim je skinete nazad na svoj računar.

Najbolji onlajn foto editori:
1. Pixlr – U poređenju sa ostalim online foto editorima, Pixlr pruža najnaprednije mogućnosti.
2. Befunky – Befunky se koristi prilično jednostavno i ima zabavne efekte.
3. Ostali odlični foto editori

Pogledaj još

Kako da sastanak na Zoom-u uvek bude preko svih ostalih prozora na Windowsu?

Da li vam je u toku sastanka na Zoom-u potrebno da on stalno bude u …