Photoscape – besplatan program za ulepšavanje i sređivanje slika

Danas predstavljamo jedan odličan program za obradu fotografija, koji je potpuno besplatan ali nudi mnogo opcija za dorađivanje i izmenu.  Program se zove Photoscape i maltene predstavlja zamenu za nekoliko  programa. Neke od mogućnosti koje nudi su: promena veličine slike, isecanje slike u delove, uklanjanje crvenih očiju, izrada Gif sličica, slikanje ekrana, dodavanje mnogobrojnih  efekata  itd.

 1)      Može se podesiti na srpski jezik

Prvo je potrebno da skinete jezički paket sa ove veze. Kao što vidite tu su verzije i za latinicu i ćirilicu.

jezicki paket

Potom je potrebno da taj jezički fajl iskopirate u glavni folder Photoscape, koji se uglavnom nalazi u C:Program FilesPhotoScape folderu ili C:Program Files (x86)PhotoScape.

instalirani jezicki paket

Sada je samo potrebno da uključite Photoscape , odaberete željeni jezički dokument i štiklirate ga. Uključite program ponovo i sve će biti podešeno.

odabir srpskog jezika

2)      Glavni meni

Glavni meni Photoscape-a kao što vidite nudi nekoliko funkcionalnosti, tu je slikanje ekrana, animacija, kombinovanje slika, uređivanje, štampanje itd…

povratak u glavni meni

Samo odaberite željenu funkcionalnost. U glavni meni uvek možete da se vratite tako što kliknete na Photoscape u gornjem levom uglu.

Sa leve strane će vam se pojaviti opcija da pronađete folder na računaru gde se nalaze slike koje želite da obradite. A sa desne strane će stajati polje za obradu.

kako izgleda obrada

3)      Uređivač

Ako izaberemo opciju Uređivač u glavnom meniju,  moći ćemo da dodajemo ramove i okvire na sliku, menjamo veličinu slike, osvetljenost, kontrast, izoštrenost i ubacujemo mnogobrojne filtere. Sve je to dostupno iz početnog menija.

uredjivac

Posebno je zanimljiva opcija Objekat koja omogućava da na sliku dodajemo raznorazne ikonice, geometrijske figure, tekst, oblačiće sa tekstom, senke, slike i još mnogo toga. Samo kliknite u Uređivaču na opciju Objekat.

objekat uredjivac

Tu je i opcija Alatke, koja omogućava da uklonite crvene oči, mladeže, dodajete četkicu i slično.

alatke uredjivac

Sve promene koje ste izvršili možete da vratite nazad ako kliknite na Opozovi sve. Tako možete da počnete iz početka.

opozovi

Za snimanje kliknite na Sačuvaj.

4) Kolaž slika

Korišćenje opcije Strana iz glavnog menija možemo da spajamo više slika u jednu. Ovo je korisno i za pravljenje kolaža, ali i stripova.

kolaz od slika

5)      Slikanje ekrana

Kliknite u glavnom meniju na Slikanje ekrana i moći ćete da uslikate ekran, bilo ceo ekran, jedan prozor ili proizvoljan deo koji sami odaberete.

slikanje ekrana

Posle sliku možete da naknadno menjate i dodajete tekst, slova, strelice i slično.

6)      Razdelnik

razdelnik

Razdelnik omogućava da sliku isečete u nekoliko jednakih delova.  Ovo je idealno ako želite da odštampate delove i napravite slagalicu. Kliknite na Razdelnik, odaberite broj delova i kolona pa potom kliknite na Razdeli.

Tu su još mnoge druge napredne funkcije, kao spajanje slika, priprema za štampu, pravljenje gifova, istovremeni rad na nekoliko slika  i još mnogo toga te vam svesrdno preporučujemo Photoscape.

Pogledaj još

Kako da sastanak na Zoom-u uvek bude preko svih ostalih prozora na Windowsu?

Da li vam je u toku sastanka na Zoom-u potrebno da on stalno bude u …