Kako pretraživati Internet?

Veština pretraživanja je prilično korisna. Običnim ukucavanjem ključnih reči nećemo uvek dobiti to što tražimo. Zato treba ići korak dalje.

Ponekad treba da se ide dublje, a mi vam danas predstavljamo nekoliko caka:

1) Napredni Gugl operatori

Sa njima dobijamo preciznije rezultate.

Navodnici. Stavljanjem određenog izraza ili ključnih reči između navodnika  pretraživaču dajemo do znanja da tragamo doslovce za tim rečima, odnosno zahtevamo da se te reči nalaze u istom rasporedu onako kako smo ih ukucali.

 

Znak zamene (*). Znak zamene (wildcard) zamenjuje bilo koji drugi simbol ili znak. Koristimo ga kada ne možemo da se setimo cele fraze ili imena.

Pretraživanje određenog sajta. Google omogućava i pretragu unutar sajta. Za to koristimo operator site: praćen veb adresom sajta.

Isključivanje određene reči. Kada nam je potrebno da isključimo određen pojam iz pretrage stavimo znak minus. Primer: Jovan Jovanović -Zmaj da izbegnemo poznatog pesnika.

Pretraga za datotekama određenog formata.  Mogu nas zanimati datoteke u određenom formatu, na primer seminarski radovi u .doc ili u .pdf formatu. Ukucamo ključnu reč i filetype:pdf za pdf formate ili xlsx, docx, pptx za druge formate.

 

Pretraživanje veb adresa. Možemo da pretražujemo i veb (URL) adrese sajtova. Za to koristimo komandu inurl:

iPretraživanje samo reči u tekstu. Želimo da pretrazujemo samo tekst, a ne naslov ili url adresu. Tada ukucavamo allintext:ključni pojam. Primer: allintext:google.rs

2) Filtriranje Guglovih rezultata

Rezultati mogu da se filtriraju po određenim kriterijumima. Ti kriterijumi su vreme, kategorija sajta koju pretražujemo, vrste rezultata i slično.

filtriranje-rezulatata

Klik na Alatke za pretragu daje mogućnost filtriranja po vremenu.

 

Svrsishodno kada nas interesuje pojava skorašnjeg karaktera. Na primer, zanima vas uputstvo za Windows 12, koji se pojavio pre nekoliko meseci, ali vama stalno iskaču saveti za Windows 7 koji je star nekoliko godina. Preko Prilagođenog opsega sami birate datume za koje želite da filterujete pretragu.

pretraga-po-vremenu

3) Zamene za Gugl

Postoje i drugi pretraživači. Neki od njih su: Wolframalpha pretraživač znanja, Bing  kao najveći konkurent, i Duckduckgo kao pretraživač koji poštuje vašu privatnost. Za naučne radove takođe postoje posebni pretraživači.

Naposletku tu su i pametni pretraživači, servisi koji sami pretražuju umesto vas, ChatGPT i ostale usluge sa veštačkom inteligencijom.

4) Vikipedija 

Vikipedija zaslužuje da je posebno spomenemo. To je Internet enciklopedija dostupna na svim jezicima kojoj svako može da da doprinos. Članke je moguće preuzimati u PDF formatu.

5) Pretraga društvenih mreža

Istražite i objave na društvenim mrežama primer X, reddit i tako dalje. Iznenadićete se šta sve korisno zanimljivo tamo može da se nađe.

6) Pretraga po slici