Glavna pravila za uređivanje članaka na Vikipediji

Vikipedija je slobodnu onlajn enciklopedija. Svako može da je dorađuje i dopunjuje. Svesrdno preporučujemo da se i vi u to uključite za oblasti u koje se razumete. To naročito važi za vikipediju na srpskom jeziku, jer ona ima mnogo nepotpunih i nedostajućih članaka.

Poređenja radi, Vikipedija na srpskom sadrži nešto više od 200 hilljada članaka, dok ih na engleskoj verziji ima oko četiri miliona.

Pre nego što se upustite u uređivanje, preporučujemo da dobro proučite pravila ponašanja, jer će urednici da obrišu sve izmene koje nisu u skladu sa njima.

1) Pročitajte pravila i proučite primere

Od smernica sa kojima morate biti u toku treba da znate pravila uređivanja i označavanja.  Nakon što ste sve proučili idite u u pesak, gde vežbate izmenu članaka i njihovo postavljanje.

2) Uređivanje

Za uređivanje postojećih tekstova najbolje je da napravite nalog, mada možete da radite i kao neregistrovani korisnik. U tom slučaju će vaša IP adresa ostati javno zabeležan. Kliknite na Uredi i počnite sa radom.
uredi clanak na vikipediji
Kao pomoć u oblikovanju koristite dodatke iznad dela za pisanje.
vizuelna izmena clanaka
Unesite opis izmene i obavezno kliknite na pregled, pre nego što bilo šta sačuvate. U sekciji istorija vidite sve promena i njihovo objašnjenje.
pregledaj clanak pre cuvanja na vikipediji
3) Navođenje izvora

Na ovom sajtu nema nagađanja i ličnih stavova. Svaku tvrdnju morate da potkrepite dokazom, koji predstavlja link ka drugom reputabilnom sajtu, navođenje imena knjige (sa brojem stranice) ili druge reference. Informacija bez dokaza biće brzo obrisana. Na primer, želite da kažete da je pušenje štetno za zdravlje. To se vama možda čini kao opšte poznat činjenica, ali potrebno je da navedete izvor, na primer ime naučnog istraživanja, novinske reportaže ili knjige koje se bavi ovom tematikom. Spisak svih izvora nalazi se na kraju članka, ali je i u samom tekstu to potrebno da navodite.

Prilikom pisanja ne treba favorizovati jedno mišljenje, već navesti sva suprotstavljena gledišta, ma koliko ona delovala pogrešno. Za to postoji i zvanični priručnik. 

Pogledaj još

Poznati alati za etičko hakovanje

Već smo govorili o etičkim hakerima , a danas vas upoznajemo sa nekim od alata …