Kako napraviti elektronsku knjigu od članaka sa Vikipedije?

Vikipedija, besplatna onlajn enciklopedija koju svako može da uređuje, sadrži mnošto informacija. I sve je uglavnom provereno i tačno, zahvaljujući posebnom sistemu uredništva.

Danas ćemo pokazati kako da pojedinačne članke pretvorite u PDF format ili da spojite više njih i napravite knjigu u PDF, ODT ili EPUB formatu.

Dakle, potrebno je prvo da odete na članak koji želite da sačuvate. Mi ovde, kao primer, koristimo srpski jezik, ali je procedura ista za svaki jezik. U meniju sa desne strane potražite opciju Štampanje/Izvoz:

izvezi clanke sa vikipedije u knjigu

Ako je potrebno da samo jedan članak pretvorite u PDF, odaberite opciju Preuzmi kao PDF i sačekajte par trenutaka da se datoteka izradi. Potom desnim klikom miša odaberite Preuzmi fajl i kliknite na Kopiraj adresu veze/Save As/Save Link As/Copy Link Location/Sačuvaj stranu kao u zavisnosti od toga koji veb pregledač koristite, i sačuvate članak na računaru. I to bi bilo to.

Za spajanje nekoliko članaka u knjigu, kliknite na Napravi knjigu.

Posle na Pokreni knjigoveznicu.

pokreni kreatora knjiga

Sada će se knjigoveznica (kreator knjiga) pojaviti u gornjem meniju. Otvorite članak koji želite da ubacite u knjigu i odaberite Dodaj stranu u knjigu. To ponovite kod svakog narednog.

dodaj stranicu u svoju knjigu

Kada završite sa dodavanjem, kliknite na Prikaži knjigu.

Prvo odaberite željeni format, pa kliknite na Preuzmi.

preuzmi knjigu vikipedija

Kao i u prethodnom slučaju, sačekajte nekoliko trenutaka da se ona izradi. Potom je preuzmite kod sebe, tako što kliknete desnim klikom miša pa na Kopiraj adresu veze/Save As/Save Link As/Copy Link Location/Sačuvaj stranu kao u prethodnom koraku.

Pogledaj još

Brzo čišćenje podataka u Excelu (formatiranje, linkovi, komentari …)

Excel ima nekoliko načina da brzo obrišete određene podatke. Možda niste ni bili svesni ove …