Kako da smanjite štetu u slučaju krađe ili gubitka telefona?

Gubitak telefona je vrlo neprijatno iskustvo. Ne samo što novi uređaj košta već i što gubimo kontakte, fotografije i druge bitne podatke. A da ne pričamo o mogućnosti da neko nađe telefon i pročita sve naše poruke ili još gore pristupi bankovnom računu.

1) Rezervna kopija fotografija i kontakata

Sve fotografije i kontakte treba da blagovremeno sačuvate na nekom drugom mestu. Možete da uključite i automatsko slanje fotografija sa telefona u neko onlajn skladište kao što su Google slike, Dropbox i slično. U slučaju da to smatrate narušavanjem privatnosti onda slike s vremena na vreme kopirajte na svoj računar ili eksterni hard disk. Premda imajte u vidu da i oni mogu da se oštete.

2) Podesite zaključavanje ekrana

Podesite da se ekran automatski zaključa posle nekoliko sekundi nekorišćenja.

Takođe postavite i način otključivanja ekrana. Bilo šta je dobro, da li lozinka ili PIN, samo je bitno da onaj ko uzme vaš telefon ne može da mu pristupi.

3) Pronađite svoj uređaj

Svi operativni sistemi na telefonu imaju način da locirate uređaj. Za Android treba da odete na link https://www.google.com/android/find/ a za Huawei na https://cloud.huawei.com/.

Naravno, potrebno je da se ulogujete svojim nalogom i da imate uključene usluge lokacije.

Odande možete da naterate telefon da zvoni, da ga zaključate, pa čak i da sa udaljene lokacije obrišete ceo njegov sadržaj.

Pogledaj još

Kako da sakrijete priče od nekog pratioca na Instagramu?

Ne mora svaki pratilac da gleda vaše priče na Instagramu. Bez mnogo muke sakrijte priču …