Istorija video igrica (1. deo) – Začeci

Postoje oprečna mišljenja, ali većina smatra da je prva kompjuterska igrica bila Iks-Oks iz 1952. koju je razvio Aleksander Daglas, kao deo svoje doktorske disertacije na Kembridž univerzitetu. Igrica je, za razliku od ostalih pretendenata na titulu prve igrice, imale sve ono što odlikuje video igricu, a to je da se igrala na računaru i imala je displej.

https://en.wikipedia.org/wiki/OXO

Putem brojčanika (sličnom onom na starim telefonim) odaberete broj od 1 do 9, od kojih svaki predstavlja kvadrat u kome može da se stavi iks ili oks. Drugi potez je vukao računar. Vidite na donjem snimku reprodukciju igrice.

Ono što je bilo interesantno da mali broj ljudi imao pristup igrici. Razlog za to je što je bila instalirana na specijalnom računaru koji nije mogao da se pomera, već je stajao u posebnim prostorijama fakulteta.

EDSAC – računar na kome se igrala prva video igrica
https://en.wikipedia.org/wiki/EDSAC

Godine 1958. pojavio se Tenis za dvoje, igrica koja simulira igranje tenisa. Tačka na ekranu predstavljala je lopticu. Igrači putem primitivne konzole pokušavaju da udare lopticu i vrate je nazad protivniku. Igricu je dizajnirao Vilijam Higinbotam kao egzibiciju za tehnološki sajam i za to mu je trebalo samo tri nedelje. Sajamska prezentaciju gde su posetioci mogli da se oprobaju u igri, privukla je veliku pažnju, srednjoškolci maltene nisu mogli da se odvoje od štanda.

Nažalost, kada se sajam završio tako je i igrica prestala da se koristi. Neki fanovi smatraju da Tenis za dvoje zaslužuje titulu prve igrice, jer je napravljen u svrhe zabave, ne zarad naučnog istraživanja.

Tenis za dvoje – sajamska postava
https://en.wikipedia.org/wiki/Tennis_for_Two

Kako su se razvijali računari tako su i video igrice postale bolje. Na mini računaru PDP-1, 1962. godine pojavio se Spacewar, prva igrica čija se radnja odvija u svemiru. Napravio ju je Stiv Rasel, na MIT institutu, gde je ona vrlo brzo postala popularna, ne samo kod zaposlenih već i kod studenata. Postala je prva igrica koja se instalirala na više računara.

Spacewar – https://en.wikipedia.org/wiki/Spacewar!

U igri se takmiče dva svemirska broda koji se bore dok manevrišu gravitacionim bunarima zvezde. Svaki broj ima ograničeno gorivo i broj torpeda, a oba broda prate njutnovsku fiziku, ostajući u pokretu čak i kada igrač ne ubrzava. Brodovi se unište kada se sudare sa zvezdom, jedan sa drugim ili ih pogodi torpedo. Igrač može da aktivira funkciju hiperprostora da bi prešao na novu nasumičnu lokaciju na ekranu, iako tako ima veću šansu da uništi brod. Imala je dalekosežne posledica na budućnost industrije, jer su se mnoge kasnije igrice ugledale na nju. Bila je toliko popularna da je MIT institut morao da uvede zabranu igranja u radno vreme, jer su zaposleni bukvalno stajali u redu čekajući svojih pet minuta na računaru.

Računar PDP-1 na kome se igrao Spacewar https://www.flickr.com/photos/scottrettberg/6750065

Igrica je kasnije nadograđena sa više brodova, igrača i funkcijama, i preuzeli su je i drugi instituti.

Ono što je zanimljivo za ovu igricu je da se 1972. na univerzitetu Stanford odigrao prvi turnir u elektronskom sportu, i to upravo sa ovom igricom. Te godine je rođen e-sport.

Prvi e-sport turnir 1972.
https://en.wikipedia.org/wiki/Esports

U narednom periodu raste broj pokušaja kreiranja novih igara, ali su oni bili limitirani, pre svega, računarima koji su tada bili skupi i nestandardni. Lični računari još nisu bili rasprostranjeni, a kompjuterski miš pojavio se tek 70-ih godina.

Međutim, u moru svih tih eksperimenata, pojavila se prva komercijalno dostupna igrica Computer Space, 1971. Bila je inspirisana Spacewar! igricom, a izumeli su je osnivači kompanije Atari, Ted Dabni i Nolan Bašnel. Pre toga su već imali nekoliko neuspešnih pokušaja da naprave igricu u svemiru koja će moći da se igra u klubovima i barovima, na specijalizovanom računarskom uređaju.

https://en.wikipedia.org/wiki/Computer_Space

Computer Space je istovremeno i prva igrica za koju možemo reći da se igrala u igraonici, zbog čega i njena cena nije bila visoka. Igrač kontroliše raketu koja puca i istovremeno beži od neprijateljske paljbe.

Ona je svojim osnivačima donela dosta novca, ali oni nisu bili zadovoljni, jer su od proizvedenih 1500 mašina prodali samo trećinu. Posetioci barova i kafića su više preferirali da igraju fliper, što mnogi objašnjavaju činjenicom da je bila previše komplikovana.

Prva kućna video konzola Magnavox Odyssey napravljena je 1972. godina i to se smatra početkom komercijalne industrije video igara. Povezivala se na televizor i nudila je širok spektar jednostavnih igrica.

https://en.wikipedia.org/wiki/Magnavox_Odyssey

Doduše, nije bila mnogo uspešna (na primer, nije imala zvuk), ali je ušla u istoriju.

Drugi deo

Treći deo

Pogledaj još

Poznati alati za etičko hakovanje

Već smo govorili o etičkim hakerima , a danas vas upoznajemo sa nekim od alata …