Kako da se članak sa sajta ne prikazuje u rezultatima internet pretrage (WordPress i Blogger)?

Guglovi botovi svakodnevno indeksiraju veb stranice sa naših sajtova kako bi znali kome i kad da ih prikazuju u rezultatima pretrage. Međutim, ne odgovara nam uvek da se određeni sadržaj nađe na Guglu bilo zbog zaštite podataka, bolje optimizacije sajta ili nekog drugog razloga.

Kako da ga sakrijemo?

1) Uklanjanje stranice iz Guglovog indeksa

Ako koristite WordPress instalirajte Yoast SEO, poznati dodatak za SEO optimizaciju. On omogućava da za određeni članak ili stranicu podesite nofollow i noindex html tag i tako Guglu date do znanja da ne želite da taj sadržaj bude vidljiv u pretraživaču.

Nakon instalacije na dnu svake stranice pojaviće se mogućnost da podešavate parametre optimizacije. Idite na Advanced i tu će se pojaviti parametri za odabir nofollow i noindex tagova.

Kod Blogera postoji ista funkcionalnost. Za željeni članak idite u mod za izmene i onda u meniju sa desne strane potražite podešavanja robota.

Sada samo odaberite tagove noindex i nofollow.

2) Zaštita sadržaja šifrom

Drugi način da sakrijemo tekst od očiju javnosti je da ga sakrijemo. To sakrivanje može biti iza lozinke (zaštićen lozinkom) ili za sve čitaoce (privatno) koji nisu ulogovani.

Pogledaj još

Kako da stare članke konvertujete u gutenberg blokove (WordPress)?

Ako ste se već navikli na blokove u WordPressu, pa vam izmene starih članak predstavlja …