AdwCleaner – čišćenje tulbara, reklama i virusa iz internet pregledača

Prilikom instalacije besplatnih programa neretko se infiltriraju i neželjeni virusi koji uglavnom napadaju internet pregledače (gugl krom, mozilu, operu itd). Oni prepravljaju prečice, ubacuju dodatne trake sa alatkama, menjaju podrazumevani pretraživač, ubacuju iskačuće reklame i preusmeravaju na sumnjive sajtove. Pošto nisu virusi u pravom smislu, već samo smetaju i remete normalan rad, mogu dugo da ostanu neotkriveni.

Jedan od načina da ih izbegnemo je da otvorimo četvore oči tokom instalacije i pazimo koje sve opcije štikliramo. U tu svrhu može da posluži i program Unchecky koji zaustavlja instalaciju napadnih programa.

Ali kada je šteta već načinjena, napasti se možemo otarasiti pomoću programa AdwCleaner. On se ponaša kao antivirus, skenira ceo računar i uklanja sve neželjene agente. Pre brisanje će pokazati njihov spisak, pa sami možete da analizirate šta je prepoznato kao problem.

Posle samo kliknite na Očisti i sve pretnje će biti uklonjene. Naravno, potrebna je određena doza opreznosti. Ako se nešto pogrešno prepozna kao smetnja, ili ako je virus jak, nakon brisanja virusa može doći do problema sa radom računara, ali to je vrlo mali procenat.

Pored ovog alata, kompanija Malwarebytes nudi odličan besplatan antimalver koji takođe preporučujemo: https://www.malwarebytes.com/ .

Pogledaj još

Kako da sastanak na Zoom-u uvek bude preko svih ostalih prozora na Windowsu?

Da li vam je u toku sastanka na Zoom-u potrebno da on stalno bude u …