Kako da podesite PDF za čitanje u mraku?

Čitanje knjiga sa ekrana laptopova ili mobilnih uređaja u mraku može da smeta očima. Kako se izboriti sa tim? Postoje razna rešenja. Na primer, smanjite osvetljenost ekrana mobilnih uređaja. A na računarima možete instalirati Flux koji automatski podešava blještavost u zavisnosti od doba dana.

Ali, ako treba da čitate dokument u PDF formatu, onda možete promeniti boju slova i pozadine. Pozadina da bude crna, a slova bela. Tako će biti mnogo prijatnije. Pokazaćemo kako.

1) PDF na kompjuteru

Potrebno je da imate instaliran Adobe Acrobat Reader, i da odete na Edit – Preferences.

preference adobe citac

Potom odaberite jezičak Accessibility. Štiklirajte stavku Replace document colors. I sada u sekciji Custom Color, podesite da prva boja pozadine bude crna, a da tekst bude beo. Namestite da sve bude kao na slici.

podesavanje citanja u mraku pdf

Evo, ovako će sada tekst izgledati i uverićete se da čitanje zaista ide lakše.

beli tekst na crnoj povrsini

Kasnije preko dana,  ponovite isti postupak da vratite boju nazad, jer će vam na dnevnoj svetlosti biti teško da čitate bela slova na crnoj površini.

2) Android telefon ili tablet

Kod mobilnih uređaja procedura je mnogo lakša. Potrebna su samo dva tapa. Skoro svaka aplikacija za čitanje elektronskih knjiga ima opciju za uključivanje noćnog čitanja. Potrebno je samo da je pronađete.

Na primer, kod Adobe čitača, treba da tapnete na meni, pa na View Mode.

view modes pdf citac

I tu odaberite Noćno čitanje.

mod za nocno citanje

Tekst i pozadina će zameniti boje, baš kao u prethodnom primeru.
A kod drugog nama omiljenog programa EBookDroid, treba da odete na Book settings i tu odaberete ili noćni mod ili čitanje u mračnoj sobi.

citanje u mraku na mobilnom ili tabletu

Nemojte da naprežete vid. Uključite noćno čitanje i uživajte u omiljenoj knjizi bez prepreka.