Kako da izračunate minimalnu, maksimalnu i prosečnu vrednost u Excelu?

Danas ćemo vam pokazati kako da koristite tri prilično jednostavne, ali često korišćene funkcije u Excelu. Ne morate uopšte da budete neki ekspert, kako bi shvatili kako se koriste, a mogu vam značajno olakšati posao u nekim situacijama. U pitanju su formule za minimalnu, maksimalnu ili prosečnu vrednost nekog niza brojeva. Sve to možemo da saznamo jednim potezom, umesto da računamo ručno.

Maksimalna vrednost

Kada je niz brojeva koji analiziramo kratak,  lako ćemo da uočimo koja je vrednost najveća, ali ako ih ima na stotine, to postaje teško. U pomoć može da priskoči funkcija MAX. Unesete znak jednakosti koji ide iza svake funkcije, pa onda ime funkcije, i u zagradi sve njene argumente.  Argumenti MAX funkcije su adrese vrednosti koje koristite. U našem slučaju to su svi brojevi koji se nalaze u ćelijama A2 do A10.

maksimalna vrednost

Minimalna vrednost

Kod traženje minimalne vrednosti postupak je sličan. Samo se funkcija razlikuje. Umesto MAX koristimo MIN. U zagradu takođe unesemo vrednosti ili adrese ćelija, i dobijamo najmanju vrednost. Vodite računa da obuhvatite formulom sve vrednosti koje želite da ispitate, a možete koristiti i relativne reference, pored apsolutnih koje su korišćene ovde u tekstu.

Prosečna vrednost

Funkcija za računanje prosečne vrednosti je AVERAGE. Argumenti su opet adrese ćelija.

prosecna vrednost

Pogledaj još

Kako da tabelarne podatke iz slike prebacite u Excel?

Neretko su podaci zarobljeni u slici. Kako da ih izdvojimo? Pokazaćemo danas kako da tabelu …