Kako srediti tekst nakon nalepljivanja u Word?

Tokom rada na dokumentima često nam je potrebno da prebacimo tekst iz jednog izvora u drugi. Na primer, možda želimo da prebacimo podatke iz PDF-a u Word.

Prilikom nalepljivanja teksta, odnosno korišćenja Copy – Paste funkcije, ne ispadne sve onako kako smo želeli. Premda tekst uvek možemo da bolje formatiramo, lakše je da odmah izvedemo neka poboljšanja. Mi ćemo vam danas pokazati kako da tekst nalepite bez formatiranja, i kako da se oslobodite suvišnih paragrafa.

1) Nalepite tekst u čistom obliku

Prebacivanjem i kopiranjem teksa iz jednog u drugi dokument često se poremeti njegovo oblikovanje.  Korišćenjem opcije Nalepi samo tekst, oslobaćamo se svakog nasleđenog formatiranja.

nalepi samo tekst u wordu

Potražite dugme A, nakon što kliknete desnim tasterom miša na opciju Paste Option. Ranije smo pisali kako da ona bude podrazumevana.

2) Oslobodite se nepotrebnih pasusa

Prilikom kopiranja teksta, povremeno se desi da se umetnu nepotrebni paragrafi u svaki red, kao da je neko kliknuo Enter u svaki red u rečenici. To nam nikako ne odgovara, jer želimo da tekst popuni ceo red, a ne da bude presečen na pola i to u svakom redu.

prazan red

Nepravilnost ispravljamo na jedan malo inovativan način. Prov kliknite na oznaku za paragraf, ona liči na neki izokrenuti zarez.

oznake za pasus u wordu

Sada lepo vidimo da je u stvari svaki red jedan zaseban pasus i da se zato pojavljuju razmaci i novi red.

Cilj je da se u što manje poteza oslobodimo svih razmaka. Idite na opciju Zameni (Replace) u početnom gornjem meniju, koja se aktivira i ako kliknete na CTRL + H na tastaturi.

opcija zameni

Sada kliknite na Još (More).

opcija vise u zameni

Potom, kliknite na prvi red, gde piše Find what (Pronađi), i u sekciji Specijalno odaberite znak za pasus.

opcija specijalno pa znak za paragraf

Želimo da taj znak zamenimo jednim razmakom (pritisak na taster Space).

zamena znaka za pasus u wordu

I to  bi bilo to. Ceo tekst će sada biti u jednom pasusu, pa možete nastaviti da ga dorađujete.

Pogledaj još

Glavne funkcije za zaokruživanje u Excelu

Ako ne želite da zaokružite broj, već samo da se prikazuje manji ili veći broj …