Kako dodati vizuelne efekte na tekst u Wordu?

Microsoft Word ne mora da se koristi samo za pisanje jednoobraznih izveštaja i dokumenata, već dozvoljava i da pustite mašti na volju i ispoljite svoju kreativnost. Jedan od načina da budete kreativni je da dodate specijalne efekte u svoj tekst. Postoji nekoliko načina na koji to možete da uradite, a mi ćemo vam predstaviti dva.

1) Brzi tekstualni efekti

Word omogućuje tekstualne efekte u vidu formatiranja, gde možete otkucanom tekstu dodati odsjaj, odraz, senku ili sjaj. Sve to može da se obavi iz početnog menija,  birate između nekoliko vizuelnih efekata.

vizuelni efekti u wordu

Istom meniju sa još više opcija može pristupiti kada kliknete na dijalog za Font.

dijalog za font u wordu

Potom odabirete opciju Tekstualni efektu.efekti teksta u wordu

Ovo ne preporučujemo, jer ne možete odmah da vidite kako bi izmena izgledala, pa se možete izgubiti u mnoštvu podešavanja.

2) WordArt dekorativni tekst

WordArt predstavlja još jedno dobro rešenje za ulepšavanje dokumenta. Nalazi se u Umetni (Insert) meniju, i omogućava da ubacite dekorativni tekst u dokument.

wordart

Odaberite željenu oblik i otkucajte tekst u novom okviru.

Nakon toga će se pojaviti novi meni sa Alatkama za crtanje (Drawing) i tu možete primeniti dodatne efekte klikom na Text Effects. Pored onih koji već postoje, tu su zanimljivi i 3D efekti, kao i efekti transformacije teksta (postavljanje reči u krug i slično).

efekti u alatkama za crtanje

Sve u svemu, Word nudi mnoštvo opcija za ispoljavanje kreativnosti, i u slučaju da morate da radite na nekom dokumentu gde je potrebno ubaciti dekorativne efekte, preporučujemo da ih isprobate.

Pogledaj još

Glavne funkcije za zaokruživanje u Excelu

Ako ne želite da zaokružite broj, već samo da se prikazuje manji ili veći broj …