Početna / Trikovi i uputstva / Adobe u oblaku – sinhronizacija PDF fajlova

Adobe u oblaku – sinhronizacija PDF fajlova

Adobe čitač predstavlja najkorišćeniji program za otvaranje PDF fajlova. Koristi se i na mobilnim uređajima, i na računarima. Progam je verovatno svima već dobro poznat, a mi ga sada pominjemo zato što se nedavno ažurirao na mnogo bolju verziju, koja osim novih mogućnosti izmene dokumenata, nudi i sinhronizaciju PDF dokumenata u oblaku. Potrebno je da imate najnoviju verziju programa koju skidate ovde ili sa Android prodavnice.

Sinhronizacija svih PDF-ova u oblaku

Naime, ako napravite nalog na njihovom sajtu, možete otpremiti dokumente u njihovo onlajn skladište. Svim tim fajlovima da pristupate sa bilo kog uređaja na kome imate instaliran Adobe Acrobat PDF čitač. Potrebno je samo da se ulogujete.

acrobat reader ulogovati se

Ili da kliknete na opciju Mobile Link.

adobe mobile link

I posle u svom čitaču odaberite opciju Cloud.

dokumenta u oblaku

Ta dokumenta možete grupisati po folderima. Sve izmene, koja obavite na PDF-u koji je uskladišten u oblaku, (podvlačenje, unošenje teksta, precrtavanje…) će biti vidljive na svakom uređaju, na kome ste ulogovani. Prilično moćna funkcionalnost.

Pored toga, možete da pristupate i svim nedavno otvorenim PDF dokumentima, nezavisno od toga da li ste ih otpremili u skladište ili ne. Na primer, otvorite PDF dokument na svom računaru, pročitate i zatvorite. Kasnije, tom PDF-u možete pristupiti sa svog telefona. Potrebno je samo da otvorite sekciju Recent file bilo u čitaču ili onlajn.

nedavni fajlovi

Mogućnosti izmene PDF-a

Novo ažuriranje je donelo i druge promene u čitaču. Mogućnosti za izmenu PDF-a su je sada mnogo više. Možete da komentarišete tekst, ubacujete i brišete tekst, pravite revizije i još dosta toga.

Potrebno je da kliknete na sekciju Comment.

komentari u pdf dokumentima

I sada će se u gornjem meniju pokazati opcije za podvlačenje teksta, ubacivanje komentara, teksta i figura.

izmena pdf dokumenata

Svaki komentar može služiti i kao neka vrsta sugerisane revizije, gde se on može prihvatiti ili odbaciti.

status svakog komentara

Klik desnim tasterom miša na svaki oblik, pa na Properties omogućava da menjamo boju i debljinu podvučenom tekstu.

Adobe Cloud se pojavio pre par nedelje, i mi očekujemo da će se naveliko koristiti, jer pruža mogućnosti koje do sada nisu postojale, da izmenite dokument na telefonu iz svog omiljenog PDF čitača, pa da nakon toga te iste izmene vidite i na svom računaru.

Pogledaj još

Kako da video premotate 10 sekundi napred ili nazad (Youtube i druge android aplikacije)?

Odličan trik koji je mnogima promakao. Dakle, ako želite da video zapis premotate unapred ili …