Početna / Trikovi i uputstva / Uputstvo za rad sa zipovanim datotekama

Uputstvo za rad sa zipovanim datotekama

Zipovanje predstavlja način grupisanja ili arhiviranja više fajlova, tako da se oni ponašaju kao jedan fajl. Zipovane datoteke ne menjaju svoj sadržaj ili oblik, ali se sa njima mnogo lakše može manipulisati. Na primer, zamislite situaciju da nekome treba da pošaljete jedan folder sa 30 dokumenata. Umesto da šaljete jedan po jedan dokument, možete ih zipovati i sve otpremiti jednim potezom.

Još jedna prednost zip fajlova je da oni predstavljaju svojevrstan način kompresije, pa je taj jedan zajednički fajl, po veličini manji nego kad se saberu veličine pojedinačnih fajlova zajedno. Istovremeno, pošto Windows podrazumevano podržava zip format, ne morate da se brinete hoće li primalac moći da otvori dokument.

Kako napraviti zip fajl?

Fajlovi se zipuju izuzetno jednostavno, i verujemo da to već znate, ali ne smeta da ponovimo. Potrebno da selektujete sve fajlove koje želite da spojite u jedan, kliknete desnim tasterom miša, pa na Pošalji u Zipovani folder, kao na slici.

napraviti zipovani fajl

Kako zaštititi zipovani fajl šifrom?

Svoje zipovane dokumente možete zaštititi šifrom samo pomoću dodatnih programa, na primer pomoću 7zip ili PeaZip. Ako vam je to potrebno, vodite računa da ne zaboravite šifru, kao i da je podelite sa osobom kojoj šaljete fajl.

Pokazaćemo vam zaštitu šifrom pomoću programa 7zip. Označite sve fajlove koje želite da ubacite u šifrovani zip fajl. Kliknete desnim tasterom miša, pa na 7zip – Add to archive.

dodaj u 7zip arhivu

Potom odaberete format zip, kao željeni format arhiviranja. Pomenuti programi podržavaju više formata za arhiviranje, ali samo zip format je taj koji možete izvorno otvoriti u Windows Exploreru. Ukucajte željenu lozinku dva puta i to je to. Sada će za otvaranje tog fajla biti potrebna šifra.

zastita zipovanog dokumenta sifrom

Pogledaj još

Šta znače greške u Excelu?

Zašto Excel izbacuje greške? Šta one tačno znače?