Početna / Web Aplikacije / Najbolji način da napravite sopstvenu onlajn anketu

Najbolji način da napravite sopstvenu onlajn anketu

Preko Interneta imamo pristup velikom broju ljudi. Publika koju možemo da dosegnemo je maltene nemerljiva. Zato su i internet ankete veoma popularne. Ne koštaju mnogo, a možemo dosta toga da saznamo. Danas predstavljamo sigurno najbolji besplatan način za sprovođenje anketa onlajn. Možda ste već i čuli za Gugl upitnike, ali mi koristimo činjenicu da su se nedavno obogatili novim funkcijama, da vas podsetimo na njih.

Gugl upitnici omogućavaju ne samo da napravite onlajn anketu, i podelite je sa svojim prijateljima, već i da se svi rezultati anketiranja odmah unesu u tabelu, odakle ih možete direktno analizirati. To je zaista dobra funkcionalnost, jer ne morate ništa ručno da podešavate i prekucavate. A odgovori koje možete sakupljati su raznoliki, od otvorenih pitanja, do nekoliko ponuđenih odgovora, polja za potvrdu, skale i još mnogo toga.

Ali krenimo redom.

Izrada onlajn ankete

Anketu pravimo, tako što odemo na svoj Gugl disk, i tu kliknemo na Napravi – Upitnik.

napravi anketu

Sada je samo potrebno da odaberemo tip pitanja i, u skladu sa tim, i moguće odgovore. Na primer, osoba koju anketiramo može sama da ukuca odgovor, a može da odabere jedan odgovor od ponuđenih ili jedan odgovor iz opsega mogućih i slično. Pitanje može biti obavezno ili neobavezno.

pitanje u anketi

Samo jedan odgovor po učesniku

U slučaju da želimo da izbegnemo da jedna ista osoba popuni upitnik nekoliko puta, možemo usloviti učesnike da upitnik popunjavaju dok su ulogovani u svoj gmail nalog. Verujemo da se ovo neće mnogima svideti, ali u situacijama, kada želite izbeći nerelevantne odgovore, predstavlja dobru ideju. Štiklirajte samo odgovarajuću opciju u gornjem meniju.

samo jedan odgovor po osobi

Bitno je napomenuti da su svi odgovori anonimne prirode, i vi ne možete da vidite koji je imejl za koga glasao, čak i kada ste aktivirali ovu opciju. U slučaju da želite da znate ko je kako odgovorio, morate uvesti opciju da svako ko popunjava anketu, unese i podatke koji omogućavaju da ga identifikujete. Na primer, ubacite polje gde svako unosi svoje ime i prezime.

Odredite tabelu u kojoj će se snimati odgovori

Kliknite na Prikaži odgovore, kako bi odredili u kojoj tabeli će se snimati odgovori.

prikazi odgovore

Tabela se automatski generiše unutar vašeg Gugl disk naloga i ažurira novim odgovorima.

Promenite temu upitnika

Odnedavno je moguće i da promenite vizuelni prikaz upitnika. Možete da ubacite svoju sliku, prolepšate naslove i slično.

kontrolisite izgled upitnika

Kliknite u gornjem meniju na Promeni temu, odaberite željenu temu, a posle možete i nju da dodatno dorađujete klikom na Prilagodi.

Pregled upitnika

U svakom trenutku možete videit kako izgleda vaš upitnik sa aspekta osobe koja ga popunjava.

prikazi aktivni upitnik

Kliknite u gornjem meniju na Prikaži upitnik.

Deljenje upitnika

slanje upitnika

Nakon što ste uneli sva neophodna pitanja, dobijate jedinstvenu veb adresu ankete, koju možete deliti sa osobama za koje želite da popune anketu.

I to nije ni približno sve. Nabrojali smo samo nedavno dodate funkcionalnosti. Najbolje je da sami odete na sajt i probate da sami napravite anketu. Pre nego što je podelite sa širokim auditorijumom, dobro je istestirajte. Nema nikavih bitnih ograničenja na broj anketiranih osoba ili broj pitanja.

Pogledaj još

Podelite belešku sa Google keep-a sa saradnicima

U slučaju da dve osobe koriste Google Keep, mogu zajedno da rade na beleškama, na …