Početna / Korisni Programi / Koristite Vikipediju van interneta pomoću programa Kiwix

Koristite Vikipediju van interneta pomoću programa Kiwix

Vikipedija je jedan od najvećih i najposećenijih sajtova na Internetu. Predstavlja onlajn enciklopediju kojoj svako može da da doprinos. Ranije smo pisali o nekim osnovnim savetima za uređivanje članaka na Vikipediji, a danas pišemo kako možete da celu Vikipediju na određenom jeziku preuzmete na svoj računar.

Naime, nema svako od nas uvek pristup Internetu, i u takvim situacijama možemo sadržaj za čitanje preuzeti lokalno na svoj računar. To mogu biti knjige, onlajn časopisi, članci i slično. Vikipedija takođe predstavlja dobar izbor, jer je to način da naučite nešto novo ili se podsetite na ono što već znate.

citanje vikipedija oflajn
Vikipediju na određenom jeziku možete preuzeti na svoj računar pomoću programa Kiwix. Ali, pre nego što se na to naumite, imajte u vidu da će vam za to biti potrebno dosta memorije na računaru. Za Vikipediju na engleskom će vam trebati oko 12 GB prostora, dok će za Vikipediju na srpskom biti potrebno oko 3 GB prostora. Ostali jezici su negde između.

Prvi korak: Preuzimanje Kiwix programa

Elem, prvo je potrebno da preuzmete program Kiwix na svoj računar i instalirate ga. Postoji čak i njihova verzija za android uređaje, ali verujemo da to nećete koristiti zbog manjka prostora.

Drugi korak: Preuzimanje kopije Vikipedije

Potom je potrebno da preuzmete lokalnu kopiju Vikipedija. Na ovoj listi odaberite jezik.

srpski jezik vikipedija

Kao što vidite, za srpski jezik postoji kopija od pre godinu dana, ali verujemo da će to biti dovoljno. Preuzimanje možete vršiti i direktno ili preko torenta. Preporučujemo preko torenta, jer će vam, u suprotnom, trebati nekoliko sati da preuzmete datoteku od nekoliko gigabajta.

preuzimanje datoteke

U međuvremenu možete slučajno da zatvorite pregledač, pa ćete morati sve ponovo.

Treći korak: otvorite preuzetu datoteku u Kiwixu

Nakon toga, samo otvorite preuzetu datoteku, otvorite je i moći ćete slobodno da surfujete Vikipedijom lokalno na računaru.

kiwix otvori preuzetu datoteku

Sam program možete prikazati na bio kom jeziku, iz menija Prikaz (View), ali će jezik Vikipediji zavisiti od toga koji ste fajl prethodno preuzeli.

izmenite jezik kiwix programa

Pogledaj još

Kako da video premotate 10 sekundi napred ili nazad (Youtube i druge android aplikacije)?

Odličan trik koji je mnogima promakao. Dakle, ako želite da video zapis premotate unapred ili …