Kako izmeniti knjigu ePub ili AZW formata?

Knjige se sve više i više čitaju u elektronskom formatu. Pored poznatog PDF formata, elektronske knjige nam dolaze i u drugim formatima. U njih spadaju i ePub i AZW3 format. Epub je pogodan za čitanje na tabletima i e-čitačima. Već smo, na primer, predstavljali program Moon +, ili ReadEra. Drugi format AZW je format za Kindle, popularni elektronski čitač knjiga.

Prethodno smo predstavili program Calibre koji konvertuje knjige iz jednog elektronskog formata u drugi. Odlično radi sa svim mobilnim formatima, osim sa PDF-om (nećete uvek biti zadovoljni rezultatom konverzije iz PDF-a u neki drugi elektronski format). Stoga vam preporučujemo da, ako želite da napravite knjigu u nekom elektronskom formatu, pomoću Calibre-a, počnete sa RTF formatom, jer će vam tako biti lakše da dobijete čitljivi ePub.

Nakon konverzije mogu biti potrebne neke dodatne male popravke. Zbog toga nas i raduje što Calibre je nedavno izbacio i funkcionalnost za izmenu knjiga. Dakle, kada konvertujete knjigu u epub ili azw format, možete je, nakon toga, direktno menjati i podešavati. Ovo je idealno za situacije kada se malo poremeti formatiranje ili tekst, pa želite da ga naknadno doradite ili popravite.

 To radite tako što kliknete desnim tasterom miša na knjigu pa na Edit book.

izmeni knjigu u epub ili azw formatu

Sada vam se otvara specijalan editor, nalik HTML editoru. Nemojte da se zastrašite, jer u principu biće vam dovoljno da samo menjate sekciju tekst. Menjate samo tekst knjige, a HTML tagove nemojte da dirate. Sa leve strane se nalazi i pretpregled kako  promene izgledaju u knjizi. Samo nakon što izvršite promenu kliknite na dugme Refresh, i moći ćete da vidite kako izgleda promena. Tu je i Undo dugme za povratak na prethodni korak, pa možete da se vežbate.

pretpregled dugme prilikom izmene knjige u programu calibre

Elem, kada se ispraksirate, videćete da možete ubacivati i slike, podešavati izgled teksta i još mnogo toga. Možete da menjate i CSS kod, ako se razumete, ako ne, nemojte ništa da dirate.

meni za izmenu knjiga u programu calibre

Sve u svemu, prilično korisna funkcionalnost. Možete je koristiti ne samo da menjate postojeće knjige, već i da pravite nove. Jer čitaoci su razni, svako ima svoj preferirani format-

Pogledaj još

Kako da napravite Infografiku u PowerPointu?

U PowerPointu možemo da pravimo svakojake infografike i ilustracije, uz uslov da budemo kreativni. Ideja …