Kako rotirati sliku pomoću programa XnView?

Ponekada nam se desi da sliku uslikamo pod pogrešnim uglom, pa je ona izokrenuta ulevo ili udesno i to nam remeti uživanje u njoj. Postoji veliki broj načina na koji to možemo rešiti, a neki su i ugrađeni u naše telefone ili aparate. Ali, mi ćemo vam danas predstaviti jedan način koji je prilično jednostavan.

On podrazumeva instalaciju programa XnView. To je program koji se pre svega koristi za gledanje, organizaciju i konverziju slika. Dostupan  je na mnogim jezicima i potpuno besplatan, ali vodite računa da skinete verziju koja je besplatna za ličnu upotrebu.  Nemojte da se zbunite, ako vam zatraže cenu, već skrolujte do dna stranice, da pronađete besplatnu verziju, koja je za ličnu i nekomercijalnu upotrebu. Izaberite Extended verziju, jer u njoj postoji i srpski jezik i još mnogi drugi jezici.

skinuti program xnview

Program ima  mnoge prednosti u poređenju sa sličnim programima, jer je u njemu uvek moguće lako se snaći, i ne zauzima mnogo memorije na računaru. Na primer, mnogo je brži od Picase. Njegov parnjak je program XnConvert, koji se koristi za konverziju slika. Podržava skoro sve moguće formate slika, pa dakle nije uopšte bitno u kom formatu je slika koju želite rotirati.

 Elem kada otvorite program, videćete sa leve strane izlistane sve foldere u kojima možete lako locirati svoju željenu sliku.

 Nakon toga kliknite na sliku, i odmah ćete videti opcije za rotiranje u gornjem meniju. Rotirajte sliku, za 90 ili 180 stepeni bilo ulevo ili udesno i snimite promene. Veoma jednostavno i brzo.

program xnview za rotiranje slika

Program omogućava takođe da uveličavate ili umanjujete sliku, opsecate delove ili podešavate osvetljenost, saturaciju i boje. To se takođe nalazi u gornjem meniju. Sve u svemu, prilično fini programčić koji dobro radi.

Pogledaj još

Kako da sastanak na Zoom-u uvek bude preko svih ostalih prozora na Windowsu?

Da li vam je u toku sastanka na Zoom-u potrebno da on stalno bude u …