Kako raditi sa razlomcima u Excelu?

Ako ste ikada radili u Excelu, verovatno ste radili sa decimalnim brojevima, celim brojevima ili procentima. Ponekad se može desiti da nam trebaju razlomci. Spremili smo za vas kratko uputstvo za rad sa razlomcima (1/2 , 3/4 itd..).

Prvo je potrebno da podesimo format ćelija u koje želimo da unesemo razlomke. Podešavanjem formata Excelu dajemo do znanja koja se vrsta podatka nalazi u ćeliji, i tako možemo lakše da baratamo podacima i unosimo formule. To radimo, kao na slici, tako što u polju General odaberemo odgovarajuću opciju u Numbers sekciji. Pre toga selektujemo ćelije ili ćeliju u koju želemo da unesemo razlomak.

razlomak srpski excel

razlomci u excelu

To podešavanja možemo raditi i ručno tako što kliknemo na ćeliju desnim klikom miša, pa odemo na opciju Format Cells (Oblikuj ćelije) i tu takođe vidimo opciju za razlomke.

formatirati celije

Sada možete normalno ubaciti razlomak, na primer 1/2.  Ako ukucate 3/2 Excel će promeniti broj na 1 1/2 to jest na jedan ceo i jedna polovina.

razlomci decimalni broj excel

Kada stanete na određenu ćeliju, videćete da će biti prikazana vrednost razlomka u decimalnom obliku.

I na kraju da napomenemo da razlomke možete slobodno uključivati u formule i funkcije u Excelu. Možete ih oduzimati, sabirati i slično.

Pogledaj još

Razlika između monolitne i mikroservisne arhitekture

Razvoj softverskih rešenja poboljšava se iz decenije u deceniju. Pronalaze se novi načini kako da …