Google Alerts – slanje obaveštenja iz google pretrage na imejl ili RSS

Jedan od manje poznatih ali korisnih servisa iz Guglovog portfolia su Google obaveštenja. Ona vas redovno izveštavaju kada god se u Guglu pojavi nova vest ili novo pominjanje neke vama interesantne teme. Izveštaji se šalju na vašu adresu elektronske pošte. Na primer, imate omiljenog glumca i želite da pratite sve vesti o njemu čim se pojave na internetu. Ili želite da pratite sve najnovije stipendije koje se pojave iz određene oblasti i slično. Možete pratiti i sopstveno ime, brend, neku temu koja vas zanima i slično. Servis može biti prilično koristan, mada to zavisi i od toga kako se podesi. Ako ga niste dobro podesili, onda vam može stizati dosta nepotrebnog materijala. Još jedna kritika koja mu se upućuje je da nije dovoljno tačan i brz. Ali, od svih sličnih servisa koji postoje, nudi najveću mogućnost prilagođavanja.

Evo kako funkcioniše.

Potrebno je da budete ulogovani u sopstveni Google nalog i da odete na stranicu za Google alerts. Sada je potrebno da ukucate upit za pretragu. Taj upit će Google redovno pretraživati i kada god se pojavi nova objava, sajt ili članak na tu temu stići će vam obaveštenje na vašu imejl adresu. Elem, veoma je bitno kako konfigurišete upit, jer ako je on suviše generalan, kao na primer, Srbija ili neki drugi česti termin, stizaće vam sve i svašta. Zato je potrebno da upit bude konkretan i precizan. Na primer, “internet zanatlija” ili vaše ime i prezime, ime kompanije itd..  Možete koristiti i Gugl parametre za pretragu, na primer navodnike za određenu frazu (ako želite da reči budu u istom redosledu na stranici) i slično.

pratite novi interesantan sadrzaj

Potom je potrebno da podesite i druge parametre, kao što su jezik, region i slično. Vidite već sami na slici. Nije loše da budete precizni, jer možete za jedan isti upit da napravite više obaveštenja. Na primer jedan upit može biti za stranice na engleskom, a drugi za stranice na srpskom itd.. Na taj način ćete moće preciznije da obuhvatite sve što vas zanima.

Ako iz prve ne uspete da odaberete odgovarajući upit, onda možete da se poigravate i eksperimentišete dok ne dođete sa onim koji vam odgovaraju. Postojeća obaveštenja možete kasnije lako da menjate i brišete, ako kliknete na Upravljaj obaveštenjima (Manage your alerts).

upravljaj obavestenjima

Pristizanje obaveštenje preko RSS dovoda

Ako koristite RSS čitače, onda možete da preko njih pratite ključne reči.

Potrebno je samo da promenite isporuči polje. Odete na obaveštenja pa na Izmeni.

Posle podesite isporučivanje na RSS dovod.

I sada će se u spisku obaveštenja pojaviti link ka RSS dovodu. Mnogo bolja opcija za sve koji koriste RSS čitače.

Pogledaj još

Kako naručiti robu sa Aliekspresa (Aliexpress)?

Aliekspres je vebsajt na kome prodavci iz Kine prodaju robu kupcima širom sveta. Naširoko je …