Novi program za beleške i podsetnike – GloboNote

Za svaki rad je bitna dobra organizacija, u čemu nam pomažu alati za beleške i podsetnike. Ne možemo se uvek oslanjati na svoj mozak, naročito kada radimo sa više stvari istovremeno i kada smo prenatrpani zadacima. U takvim situacijama, prilikom rada na računaru, od izuzetno velike pomoći su programi koji nam pomažu da hvatamo beleške, pravimo lepljive podsetnike i zapisujemo zadatke. Takvih programa ima sijaset i mnoge od njih smo predstavili u člancima o lepljivim podsetnicima, alatima za zadatke, programima za beleške i ostalim člancima.

Danas predstavljamo još jedan dobar program za beleške i podsetnike, koji smo nedavno otkrili i koji je zaista odličan. Jedna mana je što nema interfejs na našem jeziku. Ono što program izdvaja od drugih je mogućnost do dodate zvučni alarm na svaku belešku, koji će vas u tačno određeno vreme na računaru podsetiti da nešto uradite.  Plus, program omogućava da u svaku belešku ubacite datoteku bilo kog formata.

U pitanju je program GloboNote i potpuno je besplatan. Preuzima se odavde.

Izrada beleški

Nakon što otvorite program on će se pojaviti u donjem meniju Taskbara.

globonote

Desnim klikom na njega, pa na New Note, pravite novu belešku na ekranu.

nova beleska

Izmena beleški

Beleškama možete da menjate font, boju, veličinu slova, i izgled (Desni klik na Preferences). Veličinu beleške menjate samim mišem, izmenom veličine prozora.

Beleške možete da držite tako da vam stalno budu pred očima. U tom slučaju uključite opciju Always on Top.

uvek na vrhu beleska

Ako ne želite da budu stalno na ekranu, kliknite desnim tasterom miša na belešku pa na Park Note.

parkirati belesku

Beleška će nestati, a pristupate joj tako što desnim tasterom miša na ikonicu pa na Show Notes – Show Parked Notes.

prikazi parkirane beleske

U principu, ako zagubite neku belešku, lako ćete moći da je nađete klikom na Show Notes – pa potražite belešku. Tu je i opcija Undo Delete za povratak onih koje ste obrisali sa namerom. Brisanje radite desnim klikom na belešku, pa na Delete.

Dodavanje alarma

Zvučni alarm u belešku dodajete tako što kliknete desnim tasterom miša pa na Preference.

opcije beleski

Sada odaberite tab Alarm, i tu ga uključite. Odaberite tačno vreme i dan kada će se alarm čuti, kao i melodiju i na koliko minuta će se alarm ponavljati. Možete i sami ubaciti novu melodiju. Kliknite na opciju , pa pratite strelicu na slici da vidite kako da ubacite novu melodiju.

alarm uz belesku

Štiklirajte i opciju da se alarm ponavlja na svakih nekoliko minuta, u slučaju da se alarm uključi dok niste pri računaru. A pride možete i uključiti opciju da se ponavljanje isključi.

Ubacivanje fajlova

Dodatno korisna stvar je ubacivanje fajlova u belešku. Tako možemo ubaciti sve što nam treba u jednu belešku da ne bi morali da pamtimo gde se šta nalazi i kako da pronađemo šta nam je potrebno. Kliknite na belešku, pa desni klik, pa Insert – Attach File.

dodati dokument u belesku

Bićete upućeni na meni za ubacivanje fajlova, gde treba da locirate fajl na svom računaru. Link do fajla će biti prikazan u belešci. Potom kada vam bude potreban fajl, samo kliknite desnim tasterom miša na fajl pa na Open File ili Open File Location.

otvori fajl

Sve u svemu, program je sasvim solidan i u rangu je sa prethodno opisanim programima za lepljive  beleške. Koji ćete tačno program odabrati od ova četiri zavisi od vaših preferencija.

Pogledaj još

Besplatne zamene za Excel

Ako vam je potreban program za analizu i čuvanje podataka, ne morate da koristite Excel. …