Izmerite temperaturu svog procesora i diska – tri programa

Pregrevanje procesora ili diska nikako nije dobro, jer ne samo da usporava rad računara, već može da izazove i ozbiljne hardverske probleme. Kao što se uvek kaže: „Bolje je sprečiti nego lečiti“, pa ne škodi da proverite temperaturu procesora i diska i tako predupredite probleme.

1) SpeedFan

speedfan instalacija

Odličan programčić koji skenira računar i prikazuje temperaturu diskova, grafičkog jezgra i procesora. Doduše, neki ga optužuju da pokazuje temperaturu veća nego što je ona inače.

temperatura procesora i diska

Po boji odmah možete proceniti da li je sve u redu ili ne. Temperatura iznad 50 stepeni predstavlja pregrevanje, premda mnogi smatraju da temperatura do 60 stepeni ne bi trebalo da izaziva probleme. Sve iznad toga nije dobro.

Različiti procesori i diskovi se različito zagrevaju. Temperatura zavisi i od režima rada računara. Na primer, ako imate uključenih nekoliko zahtevnih programa, kao što su Fotošop ili igrice, onda je sasvim normalno da temperatura raste. Ali računajte da je neki optimalan opseg od 40 do 60 stepeni. Komponente mogu da radi i na više od 70 stepeni, ali će se laptop, na primer, sam ugasiti kada temperatura pređe kritičnu granicu.

Program  takođe omogućava da sami kontrolišete brzinu ventilatora i hlađenja, za šta preporučujemo da budete oprezni.

2) Speccy

Izlistava sve bitna informacija o hardveru koji imate na računaru. Tu su između ostalog i i informacije o pregrevanju.

3) HWinfo

Program koji prikazuje informacije o svakom delu vašeg operativnog sistema.

Šta da radite kako bi smanjili pregrevanje kompjutera?

Postoje dva rešenja. Prvo je servis računara i čišćenje od prašine.

Drugo je da kupite kuler za hlađenje uređaja.