Tri načina da prebacite tekst iz PowerPoint-a u Word

Tekst zarobljen unutar PowerPoint prezentacija ponekada želimo da prebacimo u Word format. Na primer, želimo da ga iskoristimo za neki drugi članak ili doradimo za drugu upotrebu. To možemo uraditi ručno kopirajući i nalepljujući tekst sa svakog slajda u Word, ali to može prilično da potraje. Danas ćemo vam pokazati tri načina na koje možete da prebacite sav tekst iz PowerPoint prezentacije u Word u nekoliko poteza i tako značajno uštedite svoje vreme. Sami odaberite koji vam format najviše odgovara. Verovatno ćete morati da vršite dodatne izmene u formatiranju i oblikovanje prebačenog teksta, ali drugačije ne može, barem ćete imati ceo tekst u jednom dokumentu.

1) Prikaz strukture (Outlinew view)

Prvi i najlakši način je da otvorite prezentaciju u Outline (Prikaz strukture) pogledu. Kliknite na View (Prikaz) – pa na Outline (Prikaz strukture) ili kliknite kao na slici (zavisi od verzije vašeg programa).

outline pogled u prezentaciji

Proverite da li je sav tekst tu, jer se u nekim slučajevim može desiti da nije sve tu. Ako je ceo tekst tu, onda otvorite Save as (Sačuvaj kao) meni (pritsnite F12, ako ne možete da ga nađete) i u padajućoj listi odaberite opciju Outline (RTF) ili Prikaz strukture/RTF.

sacuvaj kao rtf format prezentacija
Novi dokument će biti u tekstualnom formatu, pa možete da ga slobodno otvorite u Wordu ili Wordpadu, i iskopirate u Word.

2) Pošaljite prezentaciju direktno u Word

Ako imate Word 2010 idite na File – Save & Send – Create Handouts – Create Handouts iliti Datoteka – Sačuvaj i pošalji – Kreiraj propratni sadržaj – Kreiraj propratni sadržaj, kao na slici.

napravi handouts stampanje u wordu

U Wordu 2007 idite na Klik na Office dugme u gornjem levom uglu – Publish – Create Handouts in Microsoft Word (Office – Objavi – Kreiraj propratne sadržaje u programu Microsoft Office Word). U Wordu 2003 idite na File – Send to – Microsoft Office Word (Datoteka – Pošalji – Dodaj slajdove u Microsoft Office Word). Na kraju, u verziji 2013 idete na File – Export – Create Handouts – Create Handouts ili Datoteka – Izvezi – Kreiraj propratni sadržaj – Kreiraj propratni sadržaj.

opcije slanja powerpointa u word

Sada je potrebno da čekirate opciju Paste (Nalepi) u dnu i odaberete jednu od pet mogućnosti za izvoženje. Nemojte da birate opciju Paste as link (Nalepi uz vezu), jer će tako da svaki put kad izmenite originalni PowerPoint dokument da se menja i sadržaj u Wordu. Možete eksperimentisati sa svakom, ali najbolje je Outline za izvlačenje isključivo teksta.

prikaz strukture powerpoint

3) Pretvaranje PowerPointa u PDF, pa konverzija u Word

Najkomplikovaniji način za izvlačenje teksta iz PowerPointa u Word je da upotrebimo posrednika, PDF format. To će nam možda zatrebati u izuzetnim slučajevima kada nijedan od prethodna dva neće da upali. Dakle, prvo snimimo prezentaciju kao PDF format, (bilo sa PDF printeromg DoPDF) ili direktno preko Save As (Sačuvaj kao) (F12) menija.

sacuvati prezentaciju kao pdf

Sada taj PDF možemo da prebacimo u Word format. Za to postoji nekoliko načina. Prvo možemo da koristimo program PDF to Word Converter, koga smo već opisivali. Drugi način je korišćenje onlajn servisa http://convertonlinefree.com/PDFToWORDEN.aspx (samo pazite gde klikćete, ima puno reklama), a treći način je korišćenje Gugl diska. U Gugl disku, otvorite PDF u Disku, pa onda odete na File (Datoteka)– Open with (Otvori pomoću) – Google Docs.

open with gugl disk
Kada se izvrši konverzija u Guglov format, idite na File – Download as Microsoft Word ili Datoteka – Preuzmi kao Word.

preuzeti kao microsoft word

preuzmi kao microsoft word

, ,

Comments are closed.